Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 13.06.2014.
17:08
Alo.rs A

Sveštenik silovao 37 dečaka i mislio da je to samo greh

Bivši sveštenik Tomas Adamson iz Minesote priznao je da je silovao na desetine dečaka i to je radio još od 1961. godine.

Sveštenik Tomas Adamson
 

Adamson je nedavno svedočio na sudu povodom tužbe protiv arhiepiskopije Svetog Pola u Mineapolisu. On je tada rekao da je još 1964. godine priznao da je zlostavljao decu, ali da nije ništa preduzeto pa je ostao u parohiji.

Takođe je rekao tužiocima da je svoje akcije video kao greh i da nikada nije shvatio koliko su ozbiljni njegovi prestupi dok nije podignuto više optužnica protiv crkve.

"To sam gledao više kao greh nego... kao zločin“, rekao je poniženi sveštenik.

Adamson, koji je bio i školski trener košarke, optužen je za zlostavljanje 37 dečaka, ali je nedavno priznao za samo njih 10. Pedofil je uklonjen iz sveštenstva 2009. godine – 45 godina nakon njegovog priznanja krivice.

U poslednjem svedočenju Adamson je priznao da nije siguran koliko dečaka je silovao.

 

"Ne znam. Morao bih to da prostudiram“, istakao je bivši sveštenik.

On je rekao da se nekih imena dečaka čak ni ne seća.

Adamson je došao u jednu katoličku crkvu u Minesoti 1961. godine. Uskoro se suočio sa optužbama nekoliko dečaka koje je trenirao u srednjoj školi.

"Zlostavljao sam dečaka tamo, a on je to rekao drugom svešteniku“, priznao je pedofil.


Tada je priznao nedelo ali mu je dozvoljeno da ostane na svom položaju bez ikakvih upozorenja od roditelja ili od školskih zvaničnika, prema pisanju lokalnih medija.

U priloženom videu pogledajte kako je opisivao svoja gnusna nedela, gde je rekao da je sa dečacima imao bukvalno sve faze seksa.

Adamson je priznao da je u istoj školi silovao još dvojicu dečaka koji su imali 14 godina, tokom iste školske godine, i to u sali za fizičko ili u učionicama.

"Opet sam držao treninge i oni su bili u timu“, rekao je sveštenik.

Jedina preduzeta akcija je bila njegovo prebacivanje u veću arhiepiskopiju Sveti Pol u Mineapolisu.

Priznao je da je zlostavljao dvojicu braće na nekoliko mesto poput automobila, hotela, pa čak i u sauni.

Crkva ga je poslala na terapiju umesto da ga prijavi policiji.

„Gde me je to vodilo ili da li mi je pomoglo – ne znam to“, istakao je pedofil.
Kada je upitan da li mu je iko ikada rekao da je to što radi zločin on je odgovorio:

"Ne sećam se, ne“.


Mnoštvo drugih optužnica je stiglo u sledećim decenijama, a Adamson je priznao da je poslednji put silovao dečaka ranih osamdesetih.

Sa svoje pozicije Adamson je otišao 2009. godine, kada su ga pitali da to uradi svojevoljno. Njegova penzija, zdravstveno i zubno osiguranje su mu ostali. Ne preti mu zatvorska kazna, jer statut Minesote o seksualnim zlostavljanjima dece daje žrtvama rok od samo sedam godina od datuma zločina da podnesu krivične prijave. Takođe, žrtve imaju pravo da podnesu prijavu protiv silovatelja do svoje 24. godine
 

Petak 13.06.2014. 17:14
Katolici-duhovna snaga novog svetskog poretka....
Petak 13.06.2014. 17:24
Temeli zapadne civilizacije bolest sami će odumreti ne teba im neprijatel.
Petak 13.06.2014. 17:24
Sveštenik Tomas Admason se strasno naljutijo naso u sobi dva decaka jednom je dao ime america a drugome nato:)........e sad......xexexexe...........jesteli savezali kajseve, sedite i uzivajte kako kaznjava katolicki svestenik..........e ovako pocinje-americo majku ti abortiranu izmedju usi iskarao-dodji nato otvori ustaaaaaaa, kazi aaaaaaaa.........katolicki svestenik dobro im zabiberi auspuh.........krivi se america-krivi se nat.........celi krvavi najadjeni oni primise katolicku veru, od tada se svako jutro dizase jer ne izdrzase dugo da lezase na ledja:):):).........
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online