Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Četvrtak 12.06.2014.
23:38
Beta A

Obama: Iraku je potrebna pomoć SAD

Američki predsednik Barak Obama rekao je da će Iraku biti potrebna dodatna pomoć SAD u suzbijanju pobune islamista koji su zauzeli dva važna grada.

Barak Obama, predsednik SAD

Obama nije rekao kakavu vrstu pomoći su SAD spremen da ponude, ali je
rekao da ne isključuje nijednu opciju. "Imamo ulogu u obezbeđivanju da islamiste ne dobiju trajno uporište ni u Iraku ni u Siriji", rekao je Obama novinarima posle razgovora s australijskim premijerom Tonijem Abotom.

Viši zvaničnici američke administracije su rekli da SAD razmatraju misije bespilotnim letelicama u Iraku, ali ne i angažovanje američkih borbenih trupa koje su se iz Iraka povukle krajem 2011.

Irački premijer Nuri el Maliki i drugi irački lider više od godinu dana traže od Obamine vlade dodatnu pomoć u suzbijanju pobune koja se rapslamsala s građanskim ratom u susednoj Siriji.

"Irak je ilustracija propasti politike SAD-a i Velike Britanije"

Islamska država Iraka i Levanta, koja je nastala iz Al Kaide, posle zauzimanja dva kljucna grada s većinski sunitskim stanovništvom, najavila je da će poći u napad na Bagdad s čijom šiitskom vladom ima "nerašćišćene račune".

Ekstremisti su u sredu uveče zauzeli Tikrit, rodno mesto pokojnog predsednika Sadama Huseina. To je drugi veliki grad koji je pao u ruke ekstremista posle Mosula, drugog grada po veličini u Iraku. Tikrit se nalazi 150 kilometara severno od Bagdada.

Savet bezbednosti UN najoštrije je sinoć osudio teroristički napad na Mosul, kao i sve druge napade u Iraku, čiji je cilj, kako se navodi, destabilizacija te zemlje i regiona.

POVEZANE VESTI

Petak 13.06.2014. 00:10
Da nije bilo vas, narodu Iraka ne bi trebala pomoc. Narod koji dodje u situaciju da mu Amerikanci pomazu, najbolje da izvrsi kolektivni harakiri.
Četvrtak 12.06.2014. 23:50
Proizvedu teroriste, kontrolisu ih, a onda ih ubijaju kako bi pomogli kao ti napacenom narodu. Tko naoruza ovu bandite u Iraku? Kao i one u Bosni, Kosmetu, Libiji, Afganistanu, Siriji, a narod jede sta im plasiraju......neverovatno......Na pitanje zasto je trebalo da umre 500000 iracke dece, kazu radi demokratije........Gde je vise dno .....
Petak 13.06.2014. 00:37
Pa v iste i unistili tu zemlju govedo.Preko milion civilnih zrtava kako ste napali tu zemlju, ni djavolima niste ravni.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online