Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.06.2014.
02:16
N. Jokić - Vesti A

Boja sa kazaljki i danas ubija!

Koliko u Švajcarskoj još ima skrivenih deponija radioaktivnih radijumskih boja, decenijama korišćenih u industriji satova? Ovo pitanje mnogi postavljaju posle nedavnog otkrića 120 kilograma visoko radioaktivnog otpada na jednom gradilištu pored autoputa A-5 u mestu Bijen, kolevci švajcarske tradicije proizvodnje satova.

Radijumske boje opasne po život (Foto: Ilustracija)
 

Kako otkrivaju dnevnici "Maten dimanš" i "Zontags cajtung", skandal je tim veći što su vlasti već 18 meseci znale za ovaj opasni otpad, ali su ćutale. Radnici koji su radili na građevini pored autoputa nosili su zaštitne maske, što znači da se pouzdano znalo da opasnost za zdravlje postoji. Na izvesnim mestima izmerena je radioaktivnost od 300 mikrosiverta na sat, što je skoro 100 puta više od dozvoljenog maksimuma.

Rak pokosio "radijumske devojke"

Sve do zabrane 1963. godine, radnice u industriji satova u celom svetu umakale bi četkice u radijumsku boju, zatim je stavljale na jezik da bi stanjile četkicu i potom njome bojile kazaljke i brojeve.
Kada je u SAD potvrđen ogroman broj oboljenja od raka jezika i usta među "radijumskim devojkama", kako su ih zvali, radijum je konačno izbačen iz industrijske upotrebe.
Sada, pošto je izbio skandal u Švajcarskoj, oglasili su se svedoci koji govore da se sećaju sajdžija čiji su prsti svetleli u noći ili kako su kutije sa radijumskom bojom bile bacane zajedno sa kuhinjskim đubretom.

Po svemu sudeći zagađenje potiče od fluoroscentne boje koja je tokom pola veka bila korišćena za bojenje satnih kazaljki i brojeva koji su tako svetleli u mraku. Otpad potiče sa stare deponije u Bijenu.


Objašnjenje švajcarskih službi zaduženih za kontrolu radioaktivnosti nije ništa manje skandalozno: "Mi smo usredsređeni na nadziranje nuklearnih centrala i medicinskih središta gde je rizik za stanovništvo znatno veći", izjavila je novinarima Sibil Estije, šef šestočlane službe Federalnog ministarstva zdravlja čiji je posao da vodi računa o radioaktivnosti u čovekovoj okolini. Po njenim rečima, u toku su merenja radioaktivnosti podzemnih voda u naselju sagrađenom na staroj deponiji gde se već pola veka nalaze povrtnjaci.


U toku narednih godinu dana Federalno ministarstvo zdravlja i osiguranje SUVA ispitivaće da li ima radioaktivnog zagađenja tamo gde su se nalazile male, često neprijavljene radionice u kojima je radijumska boja korišćena sve do zabrane 1963. godine. Ove radionice danas služe uglavnom za stanovanje i nalaze se u kantonima Bern, Nešatel, Ženeva, Jura i Soler.


Radijumska prašina i danas je opasna po zdravlje ukoliko se uvukla u zidove i između drvenih ploča i dasaka, jer je reč o elementu čija se radioaktivnost smanjuje tek nakon 1.600 godina.


U Bijenu je otkriće radioaktivnog otpada i ćutanje o njemu izazvalo burne reakcije. Ministarstvo zdravlja i gradske vlasti prvo su prebacivale odgovornost jedni na druge, da bi se konačno ujedinili u "jedan front", kako ocenjuju švajcarske novine. Opština je bombardovana pitanjima građana.

Posle prvog šoka i ćutanja, opštinske vlasti grada Bijena postupile su zapravo po pravilima koja nalaže "komunikacija krize", što znači da su odustali od odbrambenog stava i počeli na sve načine da izražavaju svoju solidarnost sa stanovništvom. Između ostalog, tražili su da svi koji nešto znaju o radioaktivnom otpadu - jave šta znaju. Kao da nije opština ta koja je znala ili je bar morala da zna.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online