Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 10.06.2014.
02:22
Vesti A

Do radne vize bez sponzora

Hiljade kuvara, zidara i keramičara iz inostranstva neće više morati da traže poslodavca kao sponzora kako bi dobili vize za rad u Australiji. Ovo je najnovija olakšica u viznom programu za stručne imigrante koju je omogućila vlada Tonija Abota, kako bi pomogla zapošljavanju deficitarne radne snage.

Kuvari, ziidari i keramičari su dodati na spisak stručnih zanimanja
 



Prema promenama koje su podržale i poslovne organizacije, od jula će na spisak stručnih zanimanja biti dodate i pomenute tri kategorije - kuvari, zidari i keramičari (majstori za postavljanje pločica). To znači da će i ti radnici biti u stanju da traže vizu stalnog boravka bez obaveze da imaju i sponzora.


Sindikat je napao promene kao neosnovane i uvedene samo zato što su poslodavci nedavno izneli da imaju "malo teškoća" da dođu do radnika u građevinarstvu.


Prema dokumentima do kojih je došao "Vikend Australijen", ista agencija koja je preporučila promene navela je da je svesna kako bi uključivanje kuvara moglo da dovede do "zloupotrebe nastavnog sistema u svrhu dobijanja stalnog boravka".


Ministar trgovine i investicija Endrju Rob kaže da se turistički sektor suočio s nedostatkom radnika, uključujući i stručnu radnu snagu, jer ta delatnost do iduće godine traži 56.000 radnika, od čega 26.000 sa stručnim znanjem.


Pomoćnica ministra za doseljavanje i zaštitu granica Mikelija Keš kaže da će dodavanje još tri profesije biti pozdravljeno u regionalnim područjima gde je povećana potražnja za tim zanatlijama, a smanjena mogućnost obuke.


- Kao ostrvskoj naciji sa malim brojem stanovnika, strategija održavanja ljudskog kapitala mora biti spremna na raspolaganju Australiji kao rešenje za deficit radne snage i stručnosti - rekla je senatorka. - Jednostavno bi bilo da se kaže da u Australiji uvek postoje uslovi da se popuni određeno radno mesto, a uloga programa viza za stručne doseljenike jeste da popuni taj prostor.


Prema viznom programu, podnosioci zahteva trebalo bi da poseduju zanimanje sa liste deficitarnih, ali nemaju obavezu da, kad dođu, i rade na tom poslu.


Za narednu finansijsku godinu, program je limitiran na 43.990 viza. Od te brojke za kuvare je za sada ostavljeno maksimalno tri odsto, znači ukupno 2.283 vize. Broj viza za zidare je ograničen na 1.401, a za keramičare 948.


Prema statistici, u Australiji danas radi oko 76.100 kuvara, 23.360 zidara i 15.800 keramičara.

Utorak 10.06.2014. 11:59
Otisao sam....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online