Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 08.06.2014.
13:11
Beta A

Hilari Klinton o podelama u američkoj vladi

Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton napisala je u svojoj knjizi, koja uskoro treba da izađe, da se zalagala da bivši egipatski lider Hosni Mubarak prenese vlast svom nasledniku čemu se usprotivio predsednik Barak Obama.

Hilar Klinto u svojoj knjizi piše o podelama i neslaganjima u Obaminoj vladi
 

U knjizi "Teški izbori"  Hilari Klinton opisuje podele u američkkoj admistraciji tokom Arapskog proleća 2011.

Bivša državna sekretarka je rekla da nije želela da SAD budu doživljene kao neko ko odbacuje starog saveznika bez jasne slike budućnosti za regionalne saveznike poput Izraela i Jordana.

Razlike između Obame i Klinton, bez obzira koliko suptilne, mogu se pokazati ključnim ako se ona odluči da se kandiduje za predsednicu SAD na izborima 2016. godine, navodi agencija Asošiejtid pres.

Taster "reset" za Lavrova

Povodom sastanka s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim 2009, Hilari Klinton je rekla da je ponudila crveni taster na kome piše "reset" što je trebalo da simboliše otopljavanje odnosa dve zemlje.

Na tasteru je takođe bila reč koja je trebalo da bude ruski prevod reči "reset", ali je Lavrov rekao da je ona pogrešna. "To nije bio najblistaviji sat za američke lingvističke sposobnosti", navela je Hilari Klitnon.

Hilari Klinton je ocenila u knjizi da je na Bliskom istoku Obamina adminstracija napravila taktičku grešku, što je tvrdio i Izrael, kada se zalagala za obustavu građenja novih jevrejskih naselja na spornim teritorijama.

Dodala je da je to samo očvrsnulo stav palestinskog predsednika Mahmuda Abasa koji nije hteo da pregovara direktno s Izraelom tih 10 meseci pauze u izgradnji, jer ona nije važila i u istočnom delu Jerusalima koji Palestinci žele za prestonicu svoje buduće države.

Kada je Netanjahu sačekao da pauza istekne, pregovori su propali, mada je Klinton za to optužila obe strane. Prema njenim rečima, Abas je ismevao ustupke koje je napravio Izrael, ali su Palestinci potom tražili da se produži obustava gradnje kako bi nastavili pregovore.

Povodom Kube, Hilari Klinton je napisala da je tražila od Obame da ukine ili ublaži sankcije ocenjujući da one više ne koriste američkim interesima ili podstiču promene u toj ostrvskoj državi, pošto su kubanskim liderima Fidelu i Raulu Kastru dale izgovor da ne pokreću demokratske reforme.

Ona je napisala da je njen suprug Bil Klinton pokušao da popravi odnose s Kubom 90-ih dok je bio predsednik SAD, ali da Kastrova vlada nije reagovala na ublažavanje nekih ograničenja. Ipak i pored toga, Obama je želeo da nastavi takvu politiku.

Na kraju svog mandata, Hilari Klinton je, prema knjzi, tražila od Obame da razmotri embargo za Kubu, pošto nije ostvario ciljeve, a i otežavao je odnose s drugim državama Latinske Amerike.

Bivša državna sekretarka je ocenila da su neke od mera koje je Obama preduzeo, poput omogućavanja više putovanja na Kubu i povećanja svote novca koju američki Kubanci mogu slati u svoju maticu, imali pozitivne efekte.

Knjiga "Teški izbori" obrađuje i teroristički napad u Bengaziju u Libiji, odnose SAD i Rusije, kao i akciju u kojoj je ubijen vođa Al Kaide Osama bin Laden, koju je detaljno opisala.

Ona je navela da je Obama bio miran dok su njegovi savetnici nadzirali akciju protiv Bin Ladena u Pakistanu i da "skoro nikada nije bila ponosnija" što je radila s njim.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.06.2014. 13:27
SMRDLJIVA VJESTICO RASPUSCENICE KLINTOVSKA.............sto nam tvoja djavolija familija ucini ZLO BEZ GRANICA.............bombardovali ZEMLJU SRBIJU koja se branila CASNO I HRABRO protiv kavkazijiskuh olosa i banditskih-koljaca i silovatelja...........da se raspadnes u najgorim mukama..........ta ti cerka bude pregazena na danu SVOG VENCANJA..........nikada od vase loze da bude ljudi no ako se nesto rodi da bude mrtvo ko na sahrani................a tvog invalida muza ce licno djavo da przi bas onaj ko mu dade moc al ubrzo ce da dodje za njega tamna NOC............+U SRBIJI I KOD SVIH SRBA NA CELOJ ZEMALJSKOJ KUGLI BICE ZURKA KAD VIDE VESTI O VASOJ POGIBIJI+............
Nedelja 08.06.2014. 14:53
Ovi lešinari i dalje sanjaju da drže bič u svetu a ne vide da su jedna tužna prošlost od kojih će svet odmoriti za uvek.Smradovi će se svojim mukama baviti da ostave druge.
Nedelja 08.06.2014. 13:47
. . . nije tacna fotografija sa razlozima omrznute Hilari Klinton i njenog muza KLIPANA Bila . . .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online