Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 09.06.2014.
03:32
Vesti A

U Australiji građani postaju policajci volonteri

Da li biste bili policijski volonter? Stvarne razmere kriminala u Viktoriji su, naime, daleko gore nego ššto je javnosti saopššteno. To je bio razlog da se predložže izuzetno radikalne mere, koje uključuju i poziv građanima - volonterima da pomognu policiji.

Građani se pridružuju patrolama u čuvanju reda i mira
 

Komesar Ken Lej obelodanio je ove nedelje upozorenje da policija Viktorije gubi bitku za održžavanje zajednice bezbednom. U vezi s tim, on je predočio izvešštaj za koji se nada da će pomoći policijskim snagama da unaprede položžaj.


Kako saopšštavaju izdanja "Njuz korp", dramatične reforme za reššenje problema uključuju i korišćenje građana i javnosti kao volontera policije. Nadalje, dobar deo poslova policije, navodi komesar, mogao bi da bude predat u nadležnost privatnih kompanija i manje plaćenih javnih službenika.


Uz to, komesar smatra da bi boljim korišćenjem tehnologije do 2025. trebalo da se postigne da 80 odsto svog vremena policajci provedu na terenu, sa ljudima, a ne bavljenjem papirologijom u kancelarijama. Danas, taj postotak je svega 54 odsto. Takođe, boljom unutrašnjom organizacijom i osnivanjem specijalnih jedinica, policijski komandiri imali bi na raspolaganju resurse koje bi slali po potrebi iz jednog grada u drugi.


Komesar Lej je na 62 stranice posebno obrazložio svaki predlog. Zanimljivo je da se vidi kako objašnjava prilično neobičnu ideju o građanima-volonterima u policiji. On se poziva na osnivača moderne policije ser Roberta Pila i piše:


- Ser Robert Pil je kazao da je "policija javnost i da je javnost policija". Taj princip danas ostaje od velikog značaja. Bez ogromnog povećanja obima policajaca - do brojke koju vlada ne može da podnese - policija ne može da se suprotstavi kriminalu i drugim opasnostima po javnu bezbednost. Javnost (građani) treba, kako Pil predlaže, da nastupa kao policija da bi se kriminal smanjio, policijski sistem ne počiva samo na pristanku ljudi, već i na njihovoj aktivnoj saradnji. Za razliku od mnogih policijskih sastava u svetu, Policija Viktorije nema zvanični volonterski program i retki su volonteri uključeni u njene aktivnosti.


Čime bi se volonteri bavili? Prema ovom izveštaju, preporučuje se da se građani podstiču na "preduzimanje policijskih aktivnosti različitih oblika, kao što su intervencije da bi se, ako je to bezbedno za njih, onemoguće krivična dela".


Takođe se sugeriše da volonteri dobiju pravo da noću budu s policajcima u patroli, kao i da, pod sponzorstvom policije, vode aktivnosti za mlade u područjima sa visokim kriminalom. Volonteri bi mogli da posluže i pri ekspertizama o komplikovanijim slučajevima prevara i drugih ilegalnih radnji.

Procvat kriminala

Situacija u kojoj se policija nalazi otežana je pogoršavanjem uslova u različitim oblastima. Tako se navodi da su šumski požari, poplave i toplotni talasi, gde i policajci imaju svoj deo posla sve gori i gori. Dalje, značajno je porastao broj izveštaja o seksualnom i fizičkom zlostavljanju dece i u prošlosti i danas. Dečja pornografija beleži najbrži porast u svetu, a policija Viktorije priznaje da otkriva samo deo prekršaja u toj oblasti.


Sve je više kriminala povezanog sa osobama obolelim od mentalnih bolesti i zavisnosti od alkohola i droge. Pored toga, sve je uobičajenija upotreba droge i kod mladih osoba. Raste i broj pripadnika najugroženijih kategorija stanovništva koji se odaju kriminalu. Starije osobe sada su još više na udaru kriminalaca, nabraja komesar.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.06.2014. 08:00
У некој држави раде ђабе а у некој другуј дупло узимају!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online