Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 04.06.2014.
17:08 >> 22:52h
Beta, Srna A

Prorusi zauzeli dve baze kod Luganska

Šest proruskih pobunjenika i tri ukrajinska vojnika poginula su u desetočasovnom okršaju tokom noći u bazi Nacionalne garde kod Luganska na istoku Ukrajine, koju su zauzeli pobunjenici zajedno sa još jednom na granici, zaplenivši veliku količinu municije i eksploziva, saopštili su u sredu zvaničnici.

U poslednjih 10 dana prorusi su zauzeli brojne vojne baze na istoku Ukrajine
 

Portparol Ministarstva odbrane Narodne republike Lugansk Aleksej Toporov rekao je da su graničari pobegli iz baze, a pobunjenici nisu pokušali da ih u tome spreče.

"Oslobodili smo ih i pustili da idu kući, nikoga nismo zadržali. Ostavili su oružje, i sada je ova baza pod kontrolom Narodne republike Lugansk", rekao je Toporov.

Ukrajinska Granična služba danas je navela da su vojnici iz granične baze evakuisani na nepoznate "bezbedne lokacije".

Za sada nema izveštaja o žrtvama u borbama oko granične postaje.

Graničari direktno odgovaraju ukrajinskom predsedniku, dok je Nacionalna garda deo policijskih snaga zemlje.

Nova ukrajinska vlada za loše stanje u vojsci optužuje bivšeg proruskog predsednika Viktora Janukoviča, za koga tvrde, da je vojnike lišio opreme i neophodne obuke.

Pročitajte još:

* Ne smiruje se u Ukrajini: Najmanje četvoro mrtvih

* Petoro poginulo u borbama u Lugansku

* Prorusi traže da Lugansk bude zona zabranjenih letova

Ministarstvo odbrane otvorilo je dobrotvorni račun za podršku oružanim snagama, dok volonteri širom zemlje kupuju namirnice za vojnike.

Borbe na istoku Ukrajine eskalirale su posle predsedničkih izbora 25. maja, na kojima je pobedio "kralj čokolade" Petro Porošenko.

U poslednjih 10 dana, pobunjenici su izveli napad na aerodrom u Donjecku, oborili vladin helikopter i zauzeli brojne vojne baze.

U pokušaju da povrate izgubljeno, ukrajinska vojska je u utorak pokrenula ofanzivu protiv proruskih pobunjenika u istočnoukrajinskom gradu Slavjansku.

Zatvorena granica sa Rusijom

Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov saopštio je da je granica sa Rusijom na jugu Donjecke i delu Luganske oblasti zatvorena, preneli su ukrajinski mediji.
"To je jedan od glavnih elemenata specijalne operacije", izjavio je Turčinov.
On nije rekao koliko će trajati ova faza specijalne operacije i da li će biti uvedena vanredna situacija ili vanredno stanje na određenoj teritoriji, prenosi "Glas Rusije".

Tokom jednodnevnih borbi poginula su dva vladina vojnika, a 42 su ranjena.

Pres sekretar za ukrajinske operacije protiv pobunjenika na istoku, Vladislav Seleznjov rekao je ukrajinskim novinskim agencijama da je u bici poginulo 300 pobunjenika, što su oni opovrgli.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.06.2014. 17:12
Држите се,удри фашистичку багру!
Sreda 04.06.2014. 21:39
Nema odustajanja dok ne pobedite te Evro -Američke plaćenike,budete li pristali na bilo kakvo primirje,sve će vas kad tad tre nakaze američke hapsiti i držati u zatvorima,mi na Kosovu koji se do juče borismo sada smo svakodnevna meta za hapšenje jer nismo poštovali TZV-državu E KOSOVES koju su stvorile baš te Evro-Američke nakaze.Braćo RUSI na istoku Ukrajine radostan sam kada čujem da napredujete,ali kada čujem da ginete teško mije.IZDRŽITE,vi imate sreće što je PUTIN na vlasti u Rusiji a ne pijani Jelcin koji nama srbima nije pomogo,niti pokušao da spreči te američke zlikovce da nas bombarduju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online