Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.06.2014.
02:22
Vesti A

Kriju imovinu zbog manje kirije

Nisu svi stanari u državnom smeštaju Novog Južnog Velsa sirotinja, kako se na prvi pogled pretpostavlja. Ovo je pokazala nedavna odluka vlade da ponudi amnestiju od kazne svima koji do sada nisu prijavili imovinu.

Prevarom do manje kirije (Foto: Ilustracija)
 

Ispostavilo se da 2.300 stanara poseduje imovinu vrednu 48 miliona dolara, koju nisu prijavljivali, kako bi im finansijsko stanje izgledalo lošije, pa su tako bitno smanjivali iznos kirije koju su plaćali.

Među onima koji su priznali, bio je i jedan stanar koji u banci drži oročenih, a neprijavljenih 470.000 dolara. Drugi nije prijavio da nedeljno zarađuje do 2.000 dolara. Treći nije prijavio nasleđe u vrednosti od 65.000 dolara, a četvrti da poseduje imanje.


Amnestija je završena prošle nedelje. Po njenom završetku, "Dejli telegraf" je saznao da je ovom akcijom država obezbedila još 2,5 miliona godišnje od dodatnih stanarina za one koji će sada plaćati više, zbog imovine koju poseduju, ali neće biti kažnjeni, jer su iskoristili mogućnost amnestije.
 

Uslovi stanovanja

Ugovori o najmu u javnom smeštaju prave se na dve, pet ili deset godina. Osoba koja zarađuje manje od 395 dolara stiče pravo na najam. Ali, kad joj zarada stigne na najmanje 888 dolara nedeljno, to pravo gubi. Za samohranog roditelja s dvoje dece, pravo na javni smeštaj dobija se sa prihodom do 580 dolara nedeljno, a gubi sa najmanje 1.126 dolara nedeljno. U slučaju oba roditelja i dvoje dece zarada za pravo na traženje smeštaja je 665 dolara nedeljno, a pravo se gubi sa 1.364 dolara.

Među onima koji su prikrili najviše prihoda našlo se više od hiljadu stanara sa prosečno 26.000 dolara neprijavljene zarade, kao i skoro 700 stanara sa imovinom vrednom u proseku 60.000 dolara, kaže ministarka za porodicu i društvene službe Gabrijela Apton.


- Moje čestitke za onih 2.300 osoba koje su iskoristile prednost amnestije da saopšte dodatni prihod i imovinu - kazala je Aptonova. - Zahvaljujem se, takođe i onim osobama koje su nam pružile informacije o stanarima, za koje su sumnjali da nam nisu prijavili zaradu ili imovinu. Rezultat je da su im stanarine povećane, što je omogućilo dodatni prihod, koji može da bude usmeren za finansiranje vitalnih potreba javnog stanovanja.


Ministarka navodi da sada ima i objekata javnog smeštaja koji su oslobođeni, pošto su ljudi koji su do sada tamo stanovali prijavili da poseduju druga imanja.
- Od njih se očekuje da predaju svoje kuće javnog smeštaja i presele se na ta imanja.


Više od 70 stanara sada će plaćati punu tržišnu cenu stanarine i kada im istekne ugovor o stanovanju neće više ispunjavati uslove za ovu vrstu smeštaja.
Raniji period amnestije iz prošle godine doneo je dodatnih osam miliona prihoda od kirija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online