Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 03.06.2014.
15:55
Politika A

Evropljanima prazni buđelari

Trećina Nemaca nije u mogućnosti da namiri bilo kakve iznenadne troškove, niti da kupi bilo šta za kuću što je skuplje od hiljadu evra.

Sve lošija ekonomska situacija i među brojnim građanima Evropske unije 

Kantica za pesak, prostirka za plažu i krema za sunčanje – klasični pribor prosečnog porodičnog letovanja izvan je domašaja za 40 odsto stanovništva EU.

Naime, u jeku predizborne bitke za nove lidere političke piramide EU i nagađanja o daljim merama ECB za oživljavanje posustale privrede, više od 200 miliona Evropljana nema para da otputuje na sedmodnevni odmor bilo gde.  

Četiri od 10 Evropljana predah od radnog mesta danas sebi mogu da priušte samo kod kuće, otkriva najnoviji izveštaj Evrostata, zvanične statističke agencije EU.

Turizam na stranu, rastući broj Evropljana jedva krpi kraj sa krajem i sve bliži je ivici siromaštva, posebno u Nemačkoj, tvrdi Evrostat. Osim što čak 22 odsto Nemaca neće nikuda na odmor, trećina stanovnika „evropske privredne lokomotive” ne bi bila u mogućnosti da namiri bilo kakve iznenadne troškove, niti da kupi bilo šta novo za kuću što je skuplje od 1.000 evra. 

„Pohvale nemačkom privrednom modelu koji krasi niska nezaposlenost i trgovinski suficit skrivaju cenu tog uspeha koju su platili milioni radnika niskim i sve nižim ličnim dohotkom”, upozorio je Tomas Rikers, predsednik nemačke Unije metalskih radnika na baltičkoj obali. U pojedinim sektorima nemačke privrede realni lični dohodak opao je za 10–18 odsto u poslednjih.

Istovremeno, osam odsto Nemaca priznaju da ne mogu da priušte meso ili ribu na trpezi ni svaki drugi dan u nedelji. Inače, na prinudno posnom meniju je 11 odsto Evropljana otkriva Evrostat. 

Iznureni slabom ishranom i tankim novčanikom, Evropljani sezonu godišnjih odmora letos masovno dočekuju u četiri kućna zida. Svaki deseti Šveđanin, 14 odsto Danaca i 17 odsto Holanđana neće kročiti izvan mesta prebivališta. 

U regionu najlepših plaža evropskog Mediterana i obala Crnog mora još je veći broj domaćeg življa koji će – ako uzme godišnji odmor – ostati tu gde je. Čak 75 odsto Bugara i Rumuna nemaju para za sedmicu odmora na strani, dok će oko polovina Portugalaca, Italijana i Grka sa kućnog praga gledati oko sebe bezbrižne strance na letovanju, tvrdi Evrostat. 

Nije jasno kako će tih 200 miliona Evropljana koji ne mogu da skrpe ni za sedam noćenja, prionuti na posao od jeseni. 

Da li će novi pravilnik o računanju ekonomskih rezultata članica EU, i dalje mere monetarne politike ECB brzo uticati na standard podnožja evropske piramide, takođe nije izvesno.meniju je 11 odsto Evropljana otkriva Evrostat. 

POVEZANE VESTI

Utorak 03.06.2014. 16:08
Evropa je EKONOMSKI mrtva.Kapital se seli na istok a u EU nezaposlenost je 25% i stalno raste.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online