Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 03.06.2014.
13:10
Srna A

U Briselu se rađa birokratsko čudovište

EU ubrzano ide pod američki "kišobran", jer se pokazala kao nesposobna za bilo kakvu jaču ulogu na svetskoj političkoj sceni - ocjenjuju analitički portali.

Poslednji izbori za Evropski parlament pokazali da je EU razbijena u idejnom smislu
 

Pet godina od Lisabonskog sporazuma, koji je dao veću snagu Evropskom parlamentu, Unija je u teškoj ekonomskoj krizi, dok raste nacionalističko, ultrakonzervativno i evroskeptično raspoloženje.

EU odavno nije bila toliko "razbijena" u idejnom smislu, o čemu svedoče i poslednji izbori, koji pokazuju veliki raskorak između želja Brisela i raspoloženja glasača širom članica Unije.

Običan građanin nikada nije imao odlučujuću ulogu u donošenju odluka unutar EU, jer je sistem "integracija" - projekat kojim se bavi isključivo elita.

Cela konstrukcija EU postala je toliko komplikovana i glomazna da se njena svrsishodnost ne može objasniti običnim argumentima.

Mnoge članice Unije vide da se u Briselu rađa birokratsko čudovište i otuda jača želja za vraćanjem većih nadležnosti unutar sopstvenih država - procjenjuju analitičari.

Još gora je situacija po pitanju spoljne politike Unije.

Pokušaji da igra veliku ulogu na svetskoj sceni završavaju blamažom čak i u krajnjim regijama istočne Evrope (slučaj Ukrajina i sankcije Rusiji koje bi pričinile veliku štetu baš članicama Unije), kao i politika na Bliskom Istoku.

Pre 20 godina politički značaj pojedinih zemalja Evrope, na primjer Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije, bio je veći nego što je danas značaj čitave "ujedinjene Evrope" - komentarišu i ruski analitičari.

Mnogi ukazuju da se na EU ne može računati kao na jakog igrača niti se sa njom mogu voditi pragmatični pregovori, jer Unija "precenjuje svoj značaj".

Jedna od mogućnosti je da se EU stavi potpuno pod patronat SAD, štiteći se od navodnog zajedničkog "neprijatelja" - Rusije, i da tako sakrije svoju nemoć, zaključuju analitički portali.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.06.2014. 13:34
Evropa je dugo Američka kolonija nego to više neće biti.Pola Evrope pre će se prikloniti Rusiji nego Americi jer SAD ekonomski tone i nema im spasa i njih brzo čeka sudbina Evrope.
Utorak 03.06.2014. 23:35
Jedan od bitnih razloga zasto Ameri stalno provociraju Ruse, da bi stvorili sliku o "ruskoj pretnji" i ucvrstili svoju dominaciju u Evropi kroz ulogu "zastitnika".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online