Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.03.2010.
13:25
Bliconline A

Čečenke kamikaze: U smrt iz osvete

Teroristički bombaški napadi žena-samoubica bili su česti u Rusiji tokom proteklih godina, a one su vremenom dobile nadimak "Crne udovice" ili "Šahidke". Reč je uglavnom o Čečenkama koje su ostale bez muževa tokom rusko-čečenskog sukoba.

Za dve eksplozije u ponedeljak ujutru na stanicama moskovskog metroa odgovorne su dve žene, teroristkinje-samoubice koje su aktivirale bombe usmrtivši sebe i nekoliko desetina ljudi.

Čečenska teroristkinja u napadu na moskovsko pozorište "Dubrovka"

Jedna od njih bila je udovica jednog od najpoznatijih čečenskih vođa, a učestvovala je u napadu na moskovsko pozorište "Dubrovka" 2004. godine. Ostala je zabeležena njena izjava: "Vi imate loš dan, a mi imamo loših deset godina."

U rusko-čečenskim sukobima uglavnom su učestvovali muškarci. Međutim, od 2002. godine, kult borbe među Čečenima proširio se i na njihove žene.

One su se tokom rata najviše brinule za porodice, međutim, ruski obaveštajni izvori su primetili da islamski propovednici deluju među ženama boraca, a posebno među udovicama, tvrdeći kako one moraju u borbi da prate svoje muževe, braću i očeve u svemu, pa i u smrt.

U tu smrt trebalo bi da odu boreći se za istu stvar kao i njihovi muževi. Pri tome moraju neprijatelju da nanesu što veći bol kako bi taj neprijatelj osetio kako su one same patile.

Teroristkinja u pozorištu "Dubrovka"

Tokom 2003. i 2004. godine oformljena je grupa mladih Čečenki, većinom udovica, ali i supruga, sestara i kćeri čečenskih boraca, koje su spremne i da poginu za "čečensku stvar". Dobile su nadimak “crne udovice”.


Prvi su put viđene tokom napada na moskovsko pozorište "Dubrovka" 2004. godine. Tada je zauzeto pozorište usred predstave s gledaocima i glumcima – njih 800 – kao taocima sve dok u pozorište nisu upali ruski specijalci.


Od četrdesetak čečenskih boraca, polovina su bile žene. One su oko tela imale zavezan eksploziv, preteći da će se dignuti u vazduh i sa sobom odneti i brojne druge živote ako ruski specijalci ulete u pozorište.

Kako bi ih sprečili, u pozorište je ubačen opasan uspavljujući gas – on ih nije samo uspavao, nego i pobio, a s njima i 129 talaca. Svi su bili iznenađeni učestvovanjem tako velikog broja mladih žena u ovoj akciji.

Svojevremeno je ruski list "Izvestija" pisao da "crne udovice" žive u planinama u logorima terorista gde prolaze obuku i psihološku obradu. Teško ih je otkriti jer imaju nove ruske pasoše, dobijene redovnim putem u Čečeniji.

A što se tiče same terorističke akcije, informacije ukazuju na to da tek na sam dan izvršenja zadatka žene-samoubice dobijaju "pojas šahida" koji aktiviraju na mestu predviđenom za terorističku samoubilačku akciju.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online