Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 31.05.2014.
07:44
Lj. Ivanović - Vesti A

Novo oružje za prevagu u ratu

Bela kuća je izrazila zabrinutost jer su proruske snage u Ukrajini koristile "napredno oružje uneto spolja", kojim su oborili ukrajinski vojni helikopter kod Slavljanska kada je poginulo 14 ukrajinskih vojnika i jedan general.

Bela kuća zabrinuta: "Proruske snage su u Ukrajini koristile napredno oružje uneto spolja"
 

- Uznemireni sa nastavkom nasilja u istočnoj Ukrajini, uključujući izveštaje da su separatisti oborili ukrajinski vojni helikopter. Sada još ne možemo potvrditi detalje ovih izveštaja, ali smo zabrinuti da to ukazuje da separatisti i dalje imaju pristup naprednom oružju i drugoj pomoći spolja - rekao je portparol Bele kuće Džej Karni.


Vršilac dužnosti ukrajinskog predsednika Oleksandr Turčinov tvrdi da je korišćeno oružje prenosni PVO sistem ruske proizvodnje, prenela je agencija AFP. Vojni ukrajinski helikopter Mi-8 je oboren je sofisticiranom raketom zemlja-vazduh.

Karni je nagovestio da bi Rusija mogla da podstiče separatističke snage u Ukrajini i

Pretnja separatistima

Novoizabrani ukrajinski predsednik Petro Porošenko poručio je da zločini proruskih separatista na istoku Ukrajine neće proći nekažnjeno.
- Moramo sve da učinimo da bismo bili sigurni da drugi Ukrajinci neće biti žrtve terorista i bandita. Ti zločini neprijatelja ukrajinskog naroda neće ostati nekažnjeni - rekao je Porošenko.

izrazio zabrinutost i za tim posmatrača Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (Oebs) koje kao taoce drže separatisti u Slavjansku, u regionu Donjecka.

- Neprihvatljivo je da posmatrači budu zarobljeni i treba da budu odmah pušteni. Apelujemo na Rusiju da iskoristi svoj uticaj na te grupe da oslobode posmatrače, razoružaju ih i uključe ih u politički proces - naveo je Karni.


Kao vrstu pritiska na Moskvu, američka vlada predložila je Francuskoj da otkaže prodaju dva nosača helikoptera Rusiji i da ih umesto toga proda ili iznajmi NATO.


"Taj potez bi poslao snažnu poruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da saveznici u NATO neće tolerisati njegove neodgovorne poteze", piše u pismu koje su zastupnici uputili genseku NATO Andersu Fogu Rasmusenu.


Takvim brodovima bi se osnažio NATO u vreme kada mnoge zemlje smanjuju svoje proračune za odbranu, smatraju oni. Među potpisnicima pisma su čelni demokratski predstavnik u spoljnopolitičkom odboru Eliot Ejndžel i predsedavajući američkog izaslanstva pri parlamentarnoj skupštini NATO, takođe član Demokratske stranke Vilijam Kiting.


Istovremeno, juče su predstavnici Ukrajine i Rusije u Berlinu razgovarali o gasu, u prisustvu evropskog komesara za energetiku Gintera Etingera. Rusija tvrdi da Ukrajina duguje 3,5 milijardi dolara za gas.

Mistral će otploviti

Francuska je ranije najavila da će isporučiti brodove tipa Mistral ruskoj strani jer bi obustava ugovora više naštetila Parizu nego Moskvi. Brodovi za amfibijske operacije tipa Mistral mogu nositi 16 helikoptera, četiri desantna čamca, 60 oklopnih vozila, 13 tenkova i do 700 vojnika. Prvi od njih, nazvan Vladivostok, trebao bi biti isporučen u zadnjem tromjesečju 2014. a drugi, Sevastopolj, 2016. godine.

POVEZANE VESTI

Subota 31.05.2014. 07:51
+SRBIJA I SVI SRBISU POD OKUPACIJOM I PRETNJOM I PLASE SE ZA SOPSTVENE ZIVOTE I BUDUCE GENERACIJE...........UPUCUJEMO NASOJ BRATSKOJ RUSSIJI MOLBU DA NAS UCLANI U CARINSKU UNIJU I POD ZASTITU RUSSKE VOJSKE+
Subota 31.05.2014. 08:35
Karni je nagovestio da bi Rusija mogla da podstiče separatističke snage u Ukrajini????Pa Ukrajina se granici sa Rusijom a vi ste 10.000kilometara od svoje kuce, pa ko tu podstice separatisticke snage?? Ko je naruzao i posla specijalne jedinice u Ukrajinu. Ovi amerikanci stvarno nemaju kraja cinizmu i bezobrazluku.
Subota 31.05.2014. 09:34
Koji cinizam!!Pa sta ste vi iz crne kuce ocekivali,da golim rukama hvataju vase bombe punjene "demokratijom",dok vasi puleni neumorno ubijaju neduzan narod?Ah,da,mozda je bolje prackama...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online