Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 26.05.2014.
15:03
Srna A

Partnerstvo Rusije i Kine plaši Zapad

Dogovor o "de-dolarizaciji", pokretanje novog bezbednosnog modela Kine sa Rusijom i Iranom, moguće implikacije na stanje u regiji Azija-Pacifik - sve su to posledice rusko-kineskog samita u Šangaju, koji izaziva zabrinutost u SAD i na Zapadu, navode analitičari.

Pojačava uticaj Rusije na dalekom istoku i povećava zabrinutost zapadnik saveznika: Vladimir Putin 

SAD i zapadni saveznici su prosto gurnuli "u zagljaj" Moskvu i Peking, koji imaju svoje interese za savez koji bi na globalnom nivou u narednim godinama mogao da označi veliku geostratešku promenu i kraj "vlasti jedne sile".

Jedan broj političkih analitičara ocenjuje da je poseta Vladimira Putina Kini istorijska prekretnica u rusko - kineskim odnosima.

Mnogobrojni sporazumi i ugovori koji su pripremljeni za susret pokazuju ozbiljnost namera. I Moskva i Peking imaju posebne razloge za zbližavanje.

Ukrajinska kriza postala je povod da SAD pokažu svoj arsenal uticaja na Moskvu.

On se ne sastoji toliko u nagomilanim nuklearnim glavama i nosačima aviona u Crnom moru koliko u mogućnosti Vašingtona da koristi ekonomske "ključeve" globalizacije.

SAD u tome pomaže činjenica da je savremena svetska ekonomija produkt američkog sistema ti da ga on i reguliše.

Ipak, izolovati državu kao što je Rusija nije lako čak ni Vašintonu - navode analitički portali i ocenjuju da SAD mogu poprilično zakomplikovati Moskvi pristup tržištu, finansijskim i tehnološkim resursima.

Zbog toga Rusiji nisu potrebni samo zaobilazni putevi, već i alternativa koja omogućava pronalaženje izvora sopstvenog razvoja, koji ne bi zavisio od SAD.

O ruskom "prelasku" u Aziju, na ekonomskom i političkom planu, već odavno se govori, a dešavanja u Ukrajini samo su bili "katalizatori" procesa - procenjuje "Ruski vesnik".

Različite reakcije istočnih suseda

Nova stategija Moskve na Dalekom istoku izaziva različite reakcije istočnih suseda.
Najveću uznemirenost pokazuje Tokio, dok Južna Koreja pokazuje više razumevanja.. S druge strane, Moskva je uznemirena zbog saradnje Tokija i Vašingtona u području protivraketne odbrane. 

S druge strane, Kina je uznemirena onim što se događa u svetu, u kome raste nestabilnost.

Peking shvata da je okretanje Vašingtona prema Aziji, bez obzira na poštovanje Kine, usmereno protiv jačanja njenog uticaja.

Mnogobrojni teritorijalni sporovi Pekinga sa susedima, koji su dugo vremena bili "zaleđeni", ponovno su se zaoštrili.

Rusija, ulaskom na azijski geostratešku stranu, kreće u širenje i produbljivanje veza i sa drugim važnim igračima u Aziji – od Japana i Južne Koreje do Indije, Vijentama, Singapura i Indonezije.

Problem je u tome što su neke od tih zemalja povezani obavezama sa SAD - npr. Japan i Južna Koreja.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.05.2014. 15:11
+ Русско-Кинески Пакт је Смртоносан Ударац за нељуде који срамно бомбардоваше Нашу Вољену СРБИЈУ +
Ponedeljak 26.05.2014. 21:59
Rusko kineski samit u SANGAJU izaziva zabrinutost? A ne izaziva zabrinutost kada americka vojska odrzava vojne vezbe tik uz rusku/kinesku granicu, onda nema razloga za zabrinutost jer je njima sve dozvoljeno a druge drzave treba da traze njihovo odobrenje sta god misle da urade...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online