Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 23.05.2014.
10:52
Srna A

Lavrov: Kad izvozite demokratiju dobijete Ukrajinu

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na bezbednosnoj konferenciji u Moskvi rekao je da je ukrajinska kriza prirodan rezultat širenja uticaja Zapada na istok na račun interesa Rusije.

Sergej Lavrov: Sve su to izazvale šarene revolucije
 

Na bezbednosnoj konferenciji u Moskvi Lavrov je objasnio da Zapad uništava istorijsku priliku za ujedinjenje kontinenta i dodao da previranja u Ukrajini podsećaju na nasilje i krvoprolića kroz koja je Evropa prošla u 20. veku.

"Naši zapadni partneri odbacili su zaista istorijsku priliku za izgradnju veće Evrope i odabrali granice i uobičajenu logiku širenja geopolitičkog prostora pod njihovom kontrolom na istoku", naglasio je Lavrov.

Šojgu: Tamo je građanski rat

Posle svrgavanja predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča zemlja je skliznula u građanski rat, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. On je dodao da je novi izvor tenzija veštački stvoren u Evropi, što je imalo negativan uticaj na globalnu bezbednost.

On je rekao da je Zapad ignorisao pozive Rusije na saradnju i da "umesto toga primorava države koje su istorijski bliske Rusiji da biraju između Istoka i Zapada".

"Uz osetljivu političku situaciju u Ukrajini, taj pritisak je bio dovoljan da izazove ogromnu krizu državnosti", rekao je Lavrov i dodao da je Ukrajina samo jedan primer destruktivnih rezultata zapadne spoljne politike.

On je rekao da operacije promene vlasti u suverenim državama i "šarene revolucije" koje su orkestrovane iz inostranstva nanose štetu međunarodnoj stabilnosti.

"Pokušaji da se drugim narodima nametne sopstveni oblik unutrašnjih reformi, pri čemu se ne uvažavaju nacionalne karakteristike, da se 'izveze demokratija', vrši destruktivan uticaj na međunarodne odnose i uvećava broj kriznih žarišta na svetskoj mapi", objasnio je je Lavrov.

Problemi u Ukrajini, Siriji, Avganistanu i mnogim drugim zemljama mogu biti rešeni samo kolektivnim naporom, a Rusija se zalaže za udruživanje snaga u rešavanju tih pitanja, zaključio je Lavrov.


Veliki broj gradova jugu i istoku Ukrajine, među kojima su Donjeck, Harkov i Lugansk, počeli su da mobilišu pristalice federalizacije, koji odbijaju da priznaju nove vlasti. Ukajinska vojska je sredinom aprila pokrenula veliku operaciju protiv pripadnika narodne samoodbrane, a u sukobima dve strane je do sada stradalo više desetina ljudi.

POVEZANE VESTI

Petak 23.05.2014. 11:12
Запад на челу са Америком свакодневно гура прст у око Русије.Запад је одговоран за нарушавање светског мира својим звецкањем оружјем на границама Русије.Сада ће НАТО извршити војну вежбу у Естонији на сам граници Русије.Извршили си војну вежбу и у Кореји близу Русије.Са свих страна американци опкољавају Русију.
Petak 23.05.2014. 11:36
Sve sto je rekao apsolutno je tacno. Cak je bio i previse uzdrzan u zelji da se neko ne oseti uvredjen Bio je previse blag u oceni dogadjaja. Svi upuceni znaju da iza krvavih dogadjaja sirom sveta stoji pohlepa americkih prebogatih zombija, da su Amerika i NATO opsednuti ratovima radi pljacke. Samo umovi pomuceni laznom demokratijom i laznom borbom za ljudska prava mogu da opravdaju politiku SAD . Evropa se pretvorila u protektorat SAD , jer su mnogi politicari u Evropi korumpirane marionete SAD i ne rade u interesu Evrope. Najeklantantniji primer za to je bivsi predsednik Francuske Sarkozi. Slican je i sadasnji predsednik Oland. Nema slobodne i nezavisne Evrope bez De Gola .
Petak 23.05.2014. 14:10
kada izvozite demokratiju dobijete fašizam
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online