Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Petak 02.05.2014.
11:07
Beta A

Tri kineska broda kod spornih ostrva

Tri broda kineske obalske straže doplovila su u petak ujutru do ostrva u Istočnom kineskom moru, oko kojih se spore Kina i Japan, saopštila je japanska oblaska straža.

Brodovi kineske obalske straže približili se ostrvima u Istočnom kineskom moru oko kojih se spore Kina i Japan (Foto: Ilustracija)
 

Tri broda ušla su oko 12.00 po lokalnom vremena u teritorijalne vode Japana, odnosno manje od 12 nautičkih milja od arhipelaga Senkaku, kako ga zove Japanci, ili Diaoju po Kinezima.

Napetost između Japana i Kine raste od prošle godine zbog spora oko suvereniteta nad nenastanjenim arhipelagom. Na sporna ostrva pravo polažu Japan, Kina i Tajvan.

Kina redovno šalje brodove do tih ostrva koja su 200 kilometara severoistočno od Tajvana i 400 kilometara od Okinave, na jugu Japana. U istu oblast plove i brodovi japanske obalske straže što povećava mogućnost nastanka oružanog incidenta.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je tokom nedavne turneje po regionu da SAD imaju obavezu da brane Japan u slučaju vojnog sukoba s Kinom oko spornih ostrva, ali je pozvao obe strane da taj dugogodišnji spor reše mirnim putem.

Obama je rekao da SAD ne zauzimaju stranu u sporu o kontroli nad ostrvima, ukazujući ipak da je kroz istoriju Japan imao vlast nad njima, zbog čega će SAD, prema sporazumu o savezu s Japanom, biti u obavezi da je brane u slučaju vojnog sukoba.

POVEZANE VESTI

Petak 02.05.2014. 10:07
Naprijed nasi ! Tudje necemo-svoje ne damo !
Petak 02.05.2014. 11:11
пазите се Кинези,смрдљиви американци имају ф-117 невидљиви,марке буђановци,који има само један проблем,обично га роми одвуку у старо гвожђе
Petak 02.05.2014. 10:17
HOCE HOCE AMERICKI ZLIKOVCI BRANITI JAPANCE DO POSLEDNJEG JAPANCA A PRI-TOM CE VEROVATNO DONETI ODLUKU DA NE VRACAJU DUG KINI DOK SE NE DOGOVORE SA JAPANOM ILI DA KAO SAVEZNICI ZADRZE DUG RADI NAPLATE EVENTUALNU RATNU,ILI STETU ILI POMOC U NAORUZANJU ! TO JE BANDA NEOPEVANA,TI AMERICKI ZLIKOVCI ! NADAM SE DA CE SE DESITI DA NECE MOCI DA SE IZVUKU IZ DVOBOJA A ONDA LEPO POKUNJENO KAO NEKADA JAPAN DA NAPUSTE SVETSKA MORA I LUKE I DA SE POD DIKTATOM POVUKU U SVOJA GENOCIDNO OSVOJENA MORA I LUKE ! ZLIKOVCI ZLIKOVACKI !MOZDA SE TADA BUDU USPOSTAVLJALI ODNOSI AKOBOGDA SA KOLORADOM SA TEXASOM KALIFORNIJOM I RUSIJOM U VEZI SA ZAPADNIM SIBIROM (ALJASKOM ) ! DAT CE BOG !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online