Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.04.2014.
04:27
Vesti A

Novi život uspavanih naselja

"Uspavana" i retko naseljena područja Lepingtona i Brindželija, jugozapadno od sidnejskog Liverpula, u bliskoj budućnosti će izgubiti seoski mir i postati veliko gradilište. Ovde, na pravcu koji će voditi do budućeg drugog gradskog aerodroma u Badžeris Kriku, planiran je, uz ostalo, novi krak železničke pruge.

Pruga će Lepingtonu doneti industriju, trgovinu ali i hiljade novih komišija
 

Pruga će se, južno od Liverpula, odvajati prema Lepingtonu i Brindželiju, a odatle ići na jug za Oran Park i Narelan, a na sever do Badžeris Krika pa dalje do Sent Merisa na zapadu grada. Ukupno šest železničkih stanica koje će nesumnjivo ne samo promeniti život lokalnog stanovništva, već im doneti i hiljade novih komšija, trgovinu i industriju.

Vlada ne predlaže da se sve železničke linije odmah grade, ali ovim najavljuje utvrđivanje koridora da bi se u budućnosti lakše gradilo.

Informativne sednice

Narednih šest nedelja trajaće rasprava o predloženom koridoru i stanicama. Vlada će, uporedo, držati informativne sednice po naseljima kako bi se lokalno stanovništvo upoznalo s projektom.

 

Federalna vlada, koja je obećala izgradnju novog aerodroma, poručuje da bi on trebalo da bude u funkciji do sredine naredne decenije. U to vreme, prema planovima, železničke linije još ne bi trebalo da budu puštene u promet, ali federalni ministar transporta Voren Tras ističe da aerodrom treba da bude projektovan kako bi u budućnosti imao i železničku vezu.


Ministarka transporta NSNj Gledis Beredžeklijan ističe da bi potrebe javnog transporta, kada aerodrom bude otvoren, trebalo da budu podmirene autobuskim prevozom. Prema projekciji, aerodrom bi trebalo da koristi oko tri miliona putnika godišnje, jednako kao u Kanberi i Hobartu.


- Na duži rok, već postavljamo planove kako bismo obezbedili da železnička mreža Sidneja poveže aerodrom Badžeris Krik sa ubrzanim rastom naselja koja gravitiraju prema njemu - rekla je gospođa Beredžeklijan.

Država većinski ulagač

Federalna vlada saopštila je da neće finansirati železničke pruge do Badžeris Krika, ali da će uložiti do 80 odsto novca potrebnog za glavne saobraćajnice do aerodroma.


Jugozapadni krak, koji će ići od Glenfilda do Lepingtona biće otvoren iduće godine. Tokom poslednjih pet godina, predgrađe Oran Parka izuzetno brzo se razvija, a Narelan će, takođe, doživeti ubrzan razvoj.


Zanimljiva je veza ovog kraka sa severom - sve do Sent Merisa.


- Bili smo svedoci da su raniji centri u Sidneju koji su imali snažan razvoj zapostavljani nedovoljnim planiranjem javnog prevoza i mi ne želimo da na širem području jugozapada Sidneja ponavljamo te greške prethodnih vlada - izjavila je ministarka za "Sidnej morning herald".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online