Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 23.04.2014.
17:00
Srna A

SAD koristi GMO da kontroliše svet

SAD koristi hranu i naftu za kontrolu populacija i drugih država - tvrdi jedan broj međunarodnih organizacija i medija.

Genetski modifikovan kukuruz 

Još 2000. godine američki Kongres usvojio je zakon koji predviđa da američke humanitarne agencije koje rade u inostranstvu u svojim programima pružanja pomoći u hrani stranim zemljama uključe genetski modifikovane proizvode (GMO).

SAD je iskoristio programe USAID-a za prevazilaženje gladi da bi progurao GMO - kukuruz u Južnu Afriku.

Afričke zemlje bile su suočene sa izborom - ili da prihvate GMO ili da puste da veliki broj stanovništva umre od gladi.

Neke zemlje, kao što su Mozambik i Zimbabve, odbile su GMO-kukuruz zbog ekoloških rizika, ali su bile primorane da prihvate GMO-brašno. Samo je Zambija kategorički odbila sve varijante GMO.

Pomoć u hrani SAD često koriste kao marketinško sredstvo za osvajanje novih tržišta. Korist od trenutnog sistema pomoći u hrani uglavnom imaju velike poljoprivredne kompanije - tvrdi ta organizacija.

"Oslobođenje" Iraka, koje su provele koalicione snage 2003. godine, predvođene NATO-om, dovelo je do "oslobođenja" zemlje od tradicionalnih vrsta semena.

USAID se odmah pojavio organizujući demonstraciju "visokorodnih sorti semena" žitarica, uključujući pšenicu, ječam, grašak i sočivo.

Argentinu kontroliše Monsanto

Klasični primer zavisnosti od GMO semena je Argentina. Pod ugovorom sa kompanijom " Monsanto" koja ima patente na GMO soje argentinski farmeri nisu mogli da napuste to seme prošle godine za nove useve - navode argentinski mediji.Sada poljoprivrednici u Argentini svake godine moraju da kupe novo GMO seme i plaćaju tantijeme kompaniji.

 

Da bi olakšalo uvođenje patentiranih GMO-semena stranih poljoprivrednih giganata, iračko Ministarstvo poljoprivrede dalo im je subvencije.

Kisindžer sve predvideo

Čuveni američki državni sekretar i političar Henri Kisindžer jednom je rekao:

"Kontrolišući naftu - kontrolišete države. Kontrolišući hranu - kontrolišete stanovništvo".

Kada su poljoprivrednici počeli da ih koriste, bili su primorani da svake godine kupuju nova semena, postajući time zavisni od stranih multinacionalnih proizvođača.

Sa semenom su stigle i nove hemikalije: pesticidi, herbicidi, fungicidi - koje su Iračanima prodavale kompanije kao što su "Monsanto".

U Indiji je došlo do pravog "GMO-genocida". Bežeći od užasnog siromaštva nakon nezavisnosti, indijska vlada je dozvolila američkim biotehnološkim gigantima da u zemlji prodaju nove varijacije semena.

Milionima indijskih farmera obećani su veliki prinos i prihod ako pređu od tradicionalnog vođenja domaćinstva na uzgoj GMO semena.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.04.2014. 09:11
Где су Нато, Велика_Америка, Сале011 и остали обожаваоци долара и евра? Да ли ће своју децу хранити ГМО храном? Да ли ће бити срећни у робовском односу према западним ГМО компанијама? Да ли имају и грам образа сви обожаваоци Америке, да пређу преко свега, ради шаке долара? Не само да ћемо им робовати, већ ћемо и тровати себе и своју децу! Хоћете западне "вредности"? Нећете моралне вредности? Онда уживајте у сопственом нестајању!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online