Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 14.04.2014.
21:52
S. M. Tomić - Vesti A

Krv i dijamanti...

Nova privremena vlada nakon verskog sukoba u Srednjoafričkoj Republici nema lak zadatak suočena sa mamutskim zadatakom da uspostavi mir. Na ulicama Banguija i seoskim putevima nije bilo dovoljno policajaca koji bi mogli da privedu pravdi pljačkaše i ubice. Većina ih je ostala bez kazne.

Srednjoafrička Republika je etnički mozaik sa više od 80 naroda. I ne zna se ko pije, a ko plaća...

Kad su muslimanski pobunjenici preuzeli vlast prošle godine, pokrenuli su talas pljački i ubistava i krvavi verski sukob.


Od 16. veka ovim su područjem dominirali arapski trgovci koji su lovili robove i prodavali ih na obalama Atlantskog okeana. U 19. veku postali su kolonija Francuske, koja je najveći deo zemlje iznajmila privatnim plantažerima.

Mozaik naroda

Srednjoafrička Republika je etnički mozaik sa više od 80 naroda. Najveći su Baja, Banda, Manđia i Sara. Među religijama relativnu većinu imaju domaće religije (35 odsto), slede katolici i protestanti (po 25 odsto) i islam (15 odsto).

Zemlja je dobila nezavisnost 1960. a od tada je menjala nekoliko predsednika koji su na vlast dolazili vojnim udarom. Najduže je vladao Bokasa koji se 1977. proglasio carem. Od 2003. do prošle godine vladao je Fransoaz Bozize, kad ga je svrgnula Seleka, koalicija muslimana, uz podršku Francuske. Otad je u ovoj siromašnoj zemlji, bogatoj zlatom i dijamantima, gde živi oko 4,5 miliona stanovnika, zavladao haos i nasilje između hrišćana i muslimana.

Haos na ulicama Banguija je svakodnevna pojava
 


Pobunjenike Seleka su optuživali da su napadali hrišćanske civile, koji su zbog toga formirali odbrambene jedinice pod imenom Anti-Balaka. Na hiljade hrišćanskih vojnika izvršilo je zločine nad članovima muslimanske manjine. U decembru su intervenisale francuske trupe, ali i dalje je situacija u zemlji na ivici pokolja. U centralnom zatvoru u Banguiju nalazi se stotinak zatvorenika optuženih za zločine, a muslimani su strogo odvojeni od hrišćana.

Moderne kolonije

Francuska zaista bdije nad svojim kolonijama. Njene trupe su ušle u Mali, na Obali Slonovače su francuski komandosi sproveli oružanu smenu režima... Neposredno pre no što je srušen s vlasti Bozize je nameravao da porez francuskim kompanijama i sklopio je niz ugovora s kineskim naftnim kompanijama. Francuska je podržala muslimanske pobunjenike, a oni su ubrzo postali "militanti". Njene trupe danas "štite" ljudska prava, to jest svoje ekonomske interese.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.04.2014. 22:01
Ne bih rekao da se ne zna tko pije , a tko placa. Piju Francuzi i to krv tom narodu vec vekovima, a placa taj narod, svojom krvlju.
Utorak 15.04.2014. 01:17
Sve ce im se o glavu obiti, puna Francuska crnaca iz njihovih bivshih kolonija i bice ih sve vise.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online