Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 09.04.2014.
04:46
S. M. Tomić - Vesti A

Rio, grad smrada

Kada su portugalski istraživači prvi put ugledali zaliv Guanbara 1501. godine, zapisali su da je toliko lep da ga je jedino Bog mogao napraviti. Danas je zaliv Guanbara toliko zapušten, što jedino čovek može napraviti.

Zaliv Guanbara, totalna katastrofa

U njemu se jedan nasuprot drugom nalaze dva grada Rio de Žaneiro i Niteroj koje povezuju trajekti, ali i đubre razbacano po njegovim obalama, pa su stari kreveti, klozetske šolje, automobilske gume skoro zatrpale ceo zaliv i okolna ostrvca. Naziv Guanbara na indijanskom znači "morska nedra", a ona su poslednjih godina primila neverovatnu količinu smeća.

Konjski leš

Poznate plaže poput Kopakabane i Ipaneme su prljave, a kanalizacija se izliva baš na granici Olimpijskog parka. Nedavno su mornari prijavili da u blizini Kopakabane pluta lešina konja. Zbog fekalija i otrova mnogi izbegavaju da se kupaju u zalivu, jer im izlazi osip po koži.

Prljavština i smrad od kojih bole oči i curi nos
 


U Zalivu živi oko 10 miliona ljudi, a u njega se sliva kanalizacija svih okolnih naselja i industrijski otpad od 14.000 fabrika. Najveći zagađivač je Petrobrasova rafinerija nafte u Duke de Kasijasu koja je odgovorna za izlivanje raznih naftnih derivata i teških metala u zaliv. Procenjuje se da dnevno u zaliv izlije 400 tona kanalizacije, 64 tone smeća organske industrije i stanovništva, sedam tona naftnih derivata i 300 kilograma teških metala.


Mnogi Brazilci su zabrinuti kako će se u Rio de Žaneiru održati Letnje olimpijske ige 2016. Vlasti će imati ogroman posao ako ne žele da se takmičenje u jedrenju obavlja između plutajućih kanti i plastičnih kesa. Kad se grupa jedriličara, olimpijskih takmičara, okupila u decembru prošle godine da ispitaju teren, ostali su zgranuti smradom i prljavštinom. 

Ako je vaše dete izgubilo lutkicu dok ste, recimo, letovali u Španiji - evo, možda je ta lutkica doplovila do Brazila...
 

Danski jedriličar Alan Noregard rekao je da je u poslednjih 20 godina obišao sva mesta za jedrenje na planeti, ali da ništa prljavije nije video od zaliva Guanbara. Za nekoliko dana susreo je plutajuća stabla, jedna vrata, nekoliko nabreklih madraca i bezbroj plastičnih kesa.


Zasad umesto svih obećanja đubre sakuplja nekoliko brodića sa natpisom "projekat za zaliv bez smeća". 

Pranje aviona

Ekološke nesreće su česte u zalivu Guanbara. U januaru 2000. godine isteklo je 1,3 miliona litara nafte i izazvalo veliku štetu na mangrovama i vodenom životu uopšte. Takođe, u martu 2006. godine dogodio se veliki pomor ribe u zalivu, za koji je optužen međunarodni aerodrom "Karlos Žobim", gde su prilikom pranja aviona otpadnu vodu ispustili greškom u zaliv.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.04.2014. 07:51
A Indijanci su kao bili primitivni i divljaci!?
Sreda 09.04.2014. 08:13
Sve to može da se sakupi, 10 miliona ruku je ogromna stvar. Ali, volje nema, to je očigledno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online