Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 07.04.2014.
10:27
Beta A

"Jasna ironija oko Kosova i Krima"

Mir u svetu i međunarodno pravo ne mogu počivati na "namirivanju interesa" velikih sila jer će ravnoteža moći uvek voditi sukobima. To se posebno može videti u današnjim prilikama, kada se zemlje bore za naftu i druge prirodne izvore od životne važnosti, kaže Džefri Saks, profesor na Univerzitetu Kolumbija i specijalni savetnik generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

Džefri Saks, profesor na Univerzitetu Kolumbija i specijalni savetnik generalnog sekretara UN Ban Ki Muna
 

U analizi objavljenoj u španskom dnevniku "Pais" Saks je ocenio da je rusko prisajedinjenje Krima neprihvatljivo kršenje međunarodnog prava.

Saks smatra da je poštovanje sistema UN i odluka Saveta bezbednosti jedini način za očuvanje mira u svetu i za sprečavanje teških poremećaja u svetskoj ekonomiji.

Saks je naveo da se "SAD, Evropska unija, Rusija i NATO pozivaju na međunarodno pravo kada im to odgovara, a oglušuju se o njega kad im smeta" i podsetio na napad NATO na Srbiju i na intervencije SAD u Iraku i Avganistanu čije su "posledice poražavajuće".

Američki ekonomista je ukazao na to da je intervencija Rusije u Ukrajini u "kontekstu kršenja međunarodnog prava više puta od strane SAD, EU i NATO poslednjih godina".

Čepurin: Kosovo je oteto, Krim nije!

"NATO je 1999. godine, pod vođstvom SAD, bombardovao Srbiju kršeći međunarodno pravo i uprkos protivljenju Rusije, saveznika Srbije", podsetio je američki profesor.

"Potonje proglašenje nezavisnosti Kosova od Srbije što su priznali SAD i većina članica Evropske unije, uspostavilo je presedan koji Rusija koristi da opravda akcije na Krimu... a ironija je jasna", smatra Saks.

Taj savetnik generalnog sekretara UN naveo je da je i intervencijom NATO u Libiji prekršen svetski pravni poredak i kaže da je odluku Saveta bezbednosti da se zaštiti libijsko stanovništvo, NATO "iskoristio samo kao izgovor da bi bombardovao Gadafijev režim i srušio ga s vlasti".

"Kako je Rusija u više navrata upozorila, akcije SAD u Siriji su takođe bile suprotne pravu", dodao je Saks.

Kada je predsednik Sirije Bašar Asad upotrebio silu protiv demonstranata, SAD su podržale vojnu pobunu protiv njega, "a SAD, Saudijska Arabija, Turska i druge zemlje su poslale finansijsku i vojnu pomoć pobunjenicima, čime su povredili suverenitet Sirije i prekršili međunarodno pravo", ukazao je Saks.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.04.2014. 10:37
Najace iako se to vidi nas narod i dalje glasa da se pridruzi SAD,Nemackoj Francuskoj Italiji Engleskoj Belgiji itd ali ne moze im se zameriti kada im je vrana popila mozak i kada ovom zemljom od 2001 su na vlasti samo izdajnici nase zemlje.Primer: Dodjem ti u kucu ubijem ti nekog od clanova porodice bombom i ti bez obzira sto si izgubio nekog glasas za mene e tako je nas narod navalio u EU koja nas je zajedno sa SAD bombardovala.Nego sta ces ljudi su slepi i slepi ce i ostati.Je*ala vas Eu!!!!!!!!!!
Ponedeljak 07.04.2014. 12:09
Zar jos uvek smo oslepljeni laznim sjajem zapadnih vrednosti? Zasto Srbiji treba ulazak u EU, da je Nemacka, Britanija, Francuska... posle uvedu u partnerstvo sa Russijom? Samo savez SRBIJA-RUSSIJA!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online