Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 06.04.2014.
12:22
Poslovni dnevnik A

Pivo im najbolje, a zarada skromna

Najbolje pivo na svetu proizvodi se u belgijskom manastiru Svetog Siksta. Uprkos velikoj potražnji, monasi se nisu obogatili od piva.

Foto: Ilustracija
 


Proizvoditi pivo koje je proglašeno za najbolje na svetu i rasprodati zalihe u sekundi trebalo bi da bude san svakog proizvođača piva, ali za monahe koji prave pivo Vestvleterin (Westvleteren) u manastiru na zapadu Belgije čini se da je slava postala teret, piše "Poslovni dnevnik".

Monasi iz manastira Svetog Siksta prodaju svoje pivo lokalnom stanovništvu od 1878, a ograničavaju proizvedenu količinu na nivo koji osigurava da taj rad ne dominira njihovim životom i da ne nosi zaradu veću od one koja je redu potrebna.

Nakon Drugog svetskog rata jedno vreme su se čak i rešili kamiona koji je dostavljao pivo lokalnim barovima i prodavali su ga na vratima manastira.

- Strahovalo se od toga da red posveti više vremena naporu proizvodnje piva nego molitvama-  kaže monah Godfrid. On je jedan od 21 monaha koji žive u manastiru, posvećeni "radu i molitvi".

Prodajom proizvoda od sira do sapuna i keramike, i naravno piva, osiguravaju tek nužna sredstva za život, ali ne i bogaćenje reda.

Sistem je dobro funkcionirao do vremena interneta i kategorizacije piva na stranicama poput RateBeer na kojoj je Vestvleterin XII, pivo s 10,2 odsto alkohola, proglašeno za najbolje na svetu.

Kada se tome doda interesovanje medija, došlo je do prave navale, tako da sada kolone automobila opsedaju manastir, čekajući mogućnost da kupe pivo.

Potencijalni kupci moraju da se najave telefonom, ali i to ima svojih loših strana jer je linija uglavnom zauzeta u dva-tri sata koliko je otvoreno vreme za rezervacije, tokom kojeg se beleži oko 85.000 pokušaja poziva od kojih tek oko 200 prođe.

Vestleterin proizvodi tri piva - svetlo pivo sa 5,8 odsto alkohola, lager sa 8 odsto alkohola i tamno pivo sa 10,2 odsto alkohola, koje je proglašeno za najbolje na svetu.

Pivo se u manastiru prodaje za nešto više od dva evra po boci, dok se u Briselu neretko prodaje po ceni većoj od 10 evra, dok se u udaljenijim zemljama poput Brazila prodaje i za više od 50 dolara.

Monahe ljuti sivo tržište piva, ali tu ne mogu ništa da učine, a odbijaju da sami povećaju cenu piva jer to smatraju znakom pohlepe.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.04.2014. 12:49
Пиво мора да буде ладно ко вештицина сиса. Наравно, не ваља ако је превише ледено ко таштина душа .
Nedelja 06.04.2014. 13:16
Po meni najbolje je marke hajneken(mada mu ne volim onaj crveni znak)i nekada pecko.pivo sa 5%alkohola ima najbolji ukus.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online