Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 02.04.2014.
22:40
vijesti.me A

Švedska i Finska zbog Rusije ulaze u NATO?

Švedska i Finska uznemirene su zbog ponašanja velikog istočnog suseda. Zbog ruske aneksije Krima, u ove dve, do sada neutralne, skandinavske zemlje, pokrenuta je široka društvena rasprava o preispitivanju odbrambenog statusa.

Švedska i Finska razmatraju ulazak u Alijansu
 

Švedski potpredsednik Jan Bjorklund podstakao je raspravu još početkom marta tražeći novo definisanje odbrambenog principa Švedske. I to kroz ulazak u NATO.

Švedska i Finska su do sada učestvovale u manevrima jedinica NATO, ali su demonstrativno insistirale na svojoj neutralnosti i ostanku van vojnog saveza. Međutim, izgleda da je Putin malo pomerio njihove stavove.

„Već i sama rasprava o eventualnom ulasku u NATO pokazuje da Putinovo delovanje podstiče na razmišljanje u tim zemljama“, kaže Čarls Kupčan, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Džordžtaunu. „Putin je zemljama u komšiluku uterao strah u kosti“, zaključuje Kupčan u razgovoru za Dojče vele.

Situacija se posebno zakuvala nakon što je ruska vojska u martu izvela manevre u blizini švedskog ostrvca Gotland.

Nakon toga je Švedska na Gotlandu stacionirala dva borbena aviona. Još prošle godine, ruski avioni izveli su vežbe simulirajući napad na Švedsku. Tada se aktivirao čak i alarmni sistem NATO za Baltik. Švedska vojska nije reagovala.

Foto: Ilustracija
 

Tamošnji mediji su, međutim, počeli da spekulišu o tome da je Putin možda bacio oko na Gotland, kao moguće vojno uporište za kontrolu Baltika i pre svega bivših sovjetskih republika Litvanije, Letonija i Estonije.

Ipak, stručnjaci za bezbednost poput Dika Zandea sa Klingendaelovog instituta za međunarodne odnose u Holandiji, smatraju da su takve procene preterane. On isto tako smatra da Rusija ne bi preterano reagovala ni na eventualni ulazak Švedske i Finske u NATO jer da se, kako smatra Zande, „ne radi o bivšim sovjetskim republikama“.

Švedska i Finska ne bi trebalo da strahuju ni kad su u pitanju ekonomske sankcije Rusije, jer ne zavise u toj meri od ruskih energenata, kao što je to slučaj s nekim drugim članicama Evropske unije.

Kako smatra Kristofer Čivis sa univerziteta Džon Hopkins u Baltimoru, tim skandinavskim zemljama, kao alternativa za ulazak u NATO, stoje mnoge druge opcije. Jedna od njih je i pojačano uključenje u vojne vježbe jedinica NATO.

Druga opcija jeste jačanje „Sjevernoevropske odbrambene saradnje“ (Nordic Defense Cooperation), vojnog saveza skandinavskih zemalja Danske, Norveške, Švedske, Islanda i Finske.

Stručnjaci poput Čivisa osim toga veruju da bi NATO, u slučaju agresije na Švedsku ili Finsku, reagovao, bez obzira na činjenicu što te zemlje nisu članice Atlantskog saveza, jer se radi o „dugogodišnjim partnerima“.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.04.2014. 23:40
Bravo! Sada će i Švedska i Finska stati na stranu prava i pravde. Još kada nam se i vi komšije pridružite...
Četvrtak 03.04.2014. 03:20
Dobro nam došli, Šveđani i Finci. Jednog dana, cela Evropa, jaka i ujedinjena, biće u NATO-u. Zadnja zemlja koja će ući u EU i NATO biće Belorusija. Rusi će na kraju ostati sami, sa svojim saveznicima Kazahstanom, Tadžikistanom, Turkmenistanom, Uzbekistanom i Kirgistanom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online