Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.04.2014.
18:45
Beta A

Usred polarne nedođije internet najbrži na svetu

Na malom ostrvu Svalbard u polarnom krugu, na pola puta između Norveške i Severnog pola, nema tekuće vode ili drugih povoljnosti savremenog sveta, polarnih medveda ima više nego ljudi, ali tamošnji stanovnici zato imaju pristup jednoj od najbržih internet veza na svetu.

Usamljena kućica Nordahla do koje je doveden superbrzi internet
 

Žitelji Svalbarda nemaju mnogo toga na raspolaganju, ali kad je reč o internetu imaju pristup fiber-optičkoj mreži koja omogućava 10 gigabajta u sekundi s potencijalom instalacije od 2.500 gigabajta u sekundi.


"Vol strit džurnal" piše da u maloj kući Sveina Nordahla sve bruji od aktivnosti, iako živi u mestašcu Bjerndalen koje se sastoji od nekoliko kućeraka i u kojem je preporučljivo za veće udljavanje od kuće poneti pušku zbog polarnih medveda.


Nordahl (64) tako satima uživa u internet vezi 10 do 20 puta bržoj nego u kopnenom delu Norveške. Generator na dizel obezbeđuje struju za njegovu kuću i posebno za kompjuter s kapacitetom od 43 terabajta na koje može smestiti 60.000 HD filmova.


Telenor je fiber optičkim kablom prvo povezao svako domaćinstvo u Longjerbjenu, najvećem mestu na Svalbardu, u kojem živi oko 2.000 ljudi. Time je međutim izostavljen Nordahlov zaselak Bjerndalen, ali je on bio uporan da dobije optičku vezu do svoje kuće, što je Telenor i obezbedio posle peticije.


"Vol strit džurnal" piše da Nordahlov stav da ima pravo na bolji internet potiče iz činjenice da je državljanin Norveške, koja je jedna od najbogatijih socijalnih država na svetu s obezbeđenim uslugama za svojih pet miliona stanovnika, bez obzira u kojem kraju živeli.


Norveška ima suverenit nad Svalbardom, ali prema sporazumu iz 1920. pravo na komercijalne aktinosti na tom arhipelagu imaju 42 zemlje, dok Norveška može da ubira porez samo za finansiranje lokalnih usluga stanovnicima, među kojima ima i Rusa, Ukrajinaca, Šveđana, ali i Tajlanđana.


Brza intrenet mreža ne pogoduje samo malobornom stanovništvu, već i kompanijama koje se bave trgovinom preko Arktika ili turističkim plovidbama. Na Svalbardu je sateliska stanica Norveškog svemirskog centra pošto velika geografska širina - blizu Severnog pola, omogućava svim satelitima u niskoj Zemljinoj orbiti da koriste jednu zemaljsku stanicu.

POVEZANE VESTI

ZANIMLJIVOSTI Čuvar života
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online