Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 30.03.2014.
19:34
Beta A

Najveći korupcijski skandal u istoriji Kine

Penzionisani šef kineske službe bezbednosti Džou Jongkang našao se na udaru ogromne antirorupcijske akcije, zajedno sa 300 rođaka i saradnika, i njima je zaplenjena imovina u vrednosti od 14,5 milijardi dolara, piše britanski list Gardijan. Dva izvora bliska istrazi rekla su da je ovo najveći korupcionaški skandal u Kini za više od šest decenija.

Džou, kolege, rođaci i prijatelji ukrali neviđenih 14,5 milijardi dolara
 

Prema njihovim rečima, više od 300 Džouovih rođaka, političkih saveznika, štićenika i pripadnika osoblja odvedeno je u pritvor, ili je ispitivano u poslednja četiri meseca.

Posle racija u Pekingu, Šangaju i pet kineskih provincija, kineske vlasti su zamrzle bankarske račune i zaplenile od osumnjičenjih kako domaće tako i strane obveznice u ukupnoj vrednosti od 88 milijardi juana, odnosno 14,5 milijardi dolara.

Zaplenjeno je oko 300 apartmana i vila, antikviteta i savremenih slikarskih dela, više od 60 vozila, skupa alkoholna pića, zlato, srebro i gotov novac u domaćoj i stranim valutama.

Ogromne razmere akcije i zaplenjenih sredstava i dobara - o čemu se do sada nije govorilo - pokazuju da se radi o antikorupcijskoj istrazi bez presedana u istoriji moderne Kine. Ta istraga, čini se, takođe pokazuje da se predsednik Kine Si Đinping razračunava sa korupcijom na najvišem nivou.

Međutim, piše Gardijan, akcija bi delimično takođe mogla biti motivisana političkom odmazdom, jer je Džou razbesneo kineske lidere time što se protivio smeni nekada visokorangiranog političara Bo Silaja, koji je u septembru osuđen na doživotni zatvor zbog korupcije i zloupotrebe službenih ovlašćenja.

Džou (71) je praktično u kućnom pritvoru od prošle godine, kada je počela istraga protiv njega, njegove rodbine i saradnika. On je jedan od najviših kineskih funkcionera koji se našao na udaru antikorupcijske istrage otkako je Komunistička partija Kine 1949. godine došla na vlast u zemlji.

Vlada se još nije zvanično oglasila o Džou i postupku koji se vodi protiv njega. Nije moguće kontaktirati ni njega ni njegovu porodicu, a ni njegove saradnike. Nejasno je da li oni imaju advokate. Kinesko antikorupcijsko telo i kancelarija državnog tužioca ne odgovaraju na pozive novinara.

Predsednik Si Đingping je istragu inicirao krajem novembra ili početkom decembra, kažu izvori bliski istrazi. Oni nisu otkrili za šta se osumnjičeni tačno terete, ali su kazali da se istraga vodi u vezi sa kršenjem partijske discipline, što je zvanični žargon za korupciju. Treći izvor blizak vladi Kine navodi da Džou odbija saradnju sa istražiteljima i tvrdi da je žrtva političkog progona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online