Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Nedelja 30.03.2014.
08:00
O. Ikodinović - Vesti A

Putin, novi ruski car (3): Naizgled obična porodica

Posle tri i po godine zabavljanja Ljudmila Škrebnjova i Vladimir Putin venčali su se 28. jula 1983, kada je on imao 29 godina. Godinu dana kasnije, Putin je otišao na školovanje u Moskvu gde su ga pripremali za odlazak u Istočnu Nemačku. U Drezdenu je bio od 1985. do 1990. godine. Ljudmila je o tim godinama pričala:

Vladimir Putin: Ćutljiv i prilično drzak po sopstvenom priznanju
 

- Jednom smo uveče sedeli kod njega u kući i rekao mi je: "Sad znaš kakav sam. Nisam baš 'lak' čovek."


I produžio je sa samokritikom: "Ćutljiv sam, prilično drzak, što ponekad može i da uvredi. Prosto - rizičan životni saputnik". I nastavio je: "Za ove tri i po godine si verovatno shvatila?" Pomislila sam da se rastajemo. "Pa - rekla sam - shvatila sam." A on mi je odgovorio sumnjom: "Zaista?" E tu sam već bila sigurna da je kraj. "E, pa ako stvari tako stoje, onda ja tebe volim i predlažem ti da izaberemo datum za svadbu." To je bilo potpuno neočekivano. Pristala sam. Za tri meseca smo se venčali.
 

DALEKO OD JAVNOSTI
Ljudmilini roditelji dugo nisu znali čime se bavi njihov zet, ali su ga svejedno voleli - za njih je najvažnije bilo da ne pije. Uostalom, i ona je saznala tek posle godinu i po dana zabavljanja čime se njen momak bavi.

Hodajuće sveznanje

Ljudmila Putina je svojevremeno govorila da njen muž nije ćutljiv, kao što mnogima izgleda. Sa ljudima koje dobro poznaje u stanju je da dugo razgovara o temama koje ga interesuju. Ne voli da govori o ljudima, posebno ne o onima sa kojima radi. Zna da se naljuti, ali se uvek kontroliše. Uvek je spreman da sasluša tuđe mišljenje, ali odluke donosi sam.
- On je dovoljno uravnotežen čovek, ali ga je u pojedinim trenucima bolje ne dirati.
Ljudmila ga je opisivala i kao "hodajuću enciklopediju".

Posle venčanja živeli su u stanu u Sankt Peterburgu, koji je njegovom ocu dodeljen kao ratnom vojnom invalidu, sa njegovim roditeljima, u svega 27 kvadrata. Tu se 1985. rodila i njihova prva ćerka Marija, a godinu dana kasnije u Drezdenu je rođena Katerina. Obe su imena dobile po svojim bakama. Putinove kćeri žive daleko od politike, i ne pojavljuju se na javnim događajima i u medijima.


Neki mediji tvrde da je Putin izabrao Ljudmilu zato što je volela da putuje, pa je kao takva bila idealna žena za obaveštajca. Ali, kasnije će se pokazati da je njena mladalačka ljubav prema putovanjima nestala - pratila je svog muža u službene posete samo onda kad je to po protokolu bilo obavezno. Sve ostalo vreme provodila je, i danas provodi, daleko od očiju javnosti. Ipak, druga jedna Putinova potreba poklopila se sa njenom, potreba za sve novim i novim saznanjima. Posle udaje Ljudmila je naučila četiri jezika, a danas brine o razvoju ruskog jezika, dok je takoreći sama vaspitavala decu. Oca su devojčice, kako kaže, viđale više na televiziji nego u kući. Po Ljudmilinim rečima, Putin nikada nije rekao da želi sina. Uvek je govorio: "Šta Bog da."


O Putinovim ćerkama se gotovo ništa ne zna. One su se u javnosti pojavile samo jednom, na početku njegove političke karijere. Svi kasniji pokušaji novinara da saznaju još nešto završavani su šturim odgovorima da devojke studiraju, druže se sa svojim vršnjacima i ne žele publicitet. Niko, osim njegovih najbližih, ne zna ni kako one izgledaju. Poslednje njihove objavljene fotografije su iz vremena kad su bile devojčice. Takvu odluku doneo je Putin iz bezbednosnih razloga, a kažu da je to bila i želja njegovih ćerki. Priča se da su se školovale u Peterbugu, pod lažnim imenima.

Tatine mezimice

Putinov privatni život je zatvoren za javnost. Iako se pouzdano ne zna šta su i gde su njegove ćerke studirale, priča se da je Maša završila biologiju u Lenjingradu, a da je Katja studirala jezike i da je specijalista za Daleki istok. Obe govore po nekoliko svetskih jezika, sviraju klavir i violinu. Opisujući muža kod kuće, Ljudmila kaže da on nikada ne govori o problemima. Ističe da je nežan otac, a na pitanje da li one mogu to da iskoriste i od tate "izvuku sve što požele", odgovor je vrlo jasan: "Od njihovog tate niko ne može da izvuče šta mu padne na pamet."

 Tatine mezimice Maša i katja

Putinova porodica bila je tradicionalna ruska i najverovanije slična porodici u kojoj je odrastao: jak otac, lider, majka veoma važna u kući, ali ne i van nje. Shvatanje mesta muža i mesta žene u porodici koje ima Putin je tipično rusko. On je je s jedne strane svetski čovek, a s druge je vrlo patrijarhalan.


Sredinom osamdesetih godina prošlog veka tridesettrogodišnji oficir KGB Vladimir Putin poslat je na službu u Istočnu Nemačku. U Drezden je doputovao sam kako bi se prilagodio mestu rada i pripremio uslove za ženu i ćerku, koje su mu se nešto kasnije pridružile... Bilo je to turbulentno vreme: perestrojka u SSSR, mirne revolucije u zemljama istočne Evrope... Uskoro je shvatio da je život u Drezdenu materijalno daleko privlačniji od života u Lenjingradu. Police prodavnica bile su prepune robe, a dugih redova, "sličnih ruskim", gotovo da i nije bilo.

Ljudmila mu se pridružila u Drezdenu iste godine, nakon što je diplomirala španski na Lenjingradskom državnom univerzitetu. Tu im se 1986. godine rodila i druga ćerka Katja. Živeli su u dvosobnom stanu, i vodili naizgled sasvim običan porodični život: decu su odvodili i dovodili iz vrtića, izvodili ih u parkić ispred zgrade...

SKROMAN ŽIVOT
Iz bezbednosnih razloga, stan je bio smešten nedaleko od sovjetske vojne baze, ali to nije posebno pomagalo Putinovima da zaborave osećaj samoće u tuđem gradu.
- Sedeli smo na koferima i sanjali o povratku kući - pričala je Ljudmila.


Platu je dobijao u devizama. Neki tvrde da je ona iznosila 1.800 maraka, a manji deo u rubljama mu je uplaćivan na račun u Rusiji. Uglavnom su živeli skromno i štedeli za crne dane.

Putin, novi ruski car:

1. Užas ratnog Lenjingrada

2. Obaveštajac odmalena

Nemački je tečno govorio, neki tvrde da je čak i vladao sa nekoliko dijalekata. Međutim, šta je tačno bila specijalnost novog KGB oficira nikada do kraja nije razjašnjeno. Na to pitanje, on je škrto odgovarao:


-Radio sam uobičajeni posao obaveštajca - prikupljanje informacija, obrada i slanje u centar - odgovarao je Vladimir Putin.

Sutra - Putin, novi ruski car (4): Sam protiv svih

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.03.2014. 09:03
Ruski Car je obavezan da bude pokoran samo BOŽIJIM ZAPOVJESTIMA i nikom drugom, ako Putin pristaje na ovaj uslov onda će i biti RUSKI CAR.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online