Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Nedelja 23.03.2014.
00:16
Blic A

Glavni adut Amera za buduće ratove

Američka vojska je otkrila planove za izradu radikalno novog tipa vojne letelice, koja može da leti kao avion, ali i da lebdi, odnosno da vertikalno poleće i sleće, kao helikopter.

Za razvoj ovog koncepta odabrane su četiri kompanije, a koja od njih će dobiti ugovor za proizvodnju znaće se 2015, dok se prvi probni letovi očekuju 2017. godine.

Osmišljavaju letelicu sa vertikalnim poletanjem: Boingov "Fantom svift"
 


Prema saopštenju DARPA - novi koncepti letelica sa vertikalnim poletanjem tokom generacija nisu bili u stanju da razviju maksimalnu brzinu, a da prtiom ne žrtvuju domet, efikasnost i sposobnost za obavljanje korisnih zadataka.


Darpin program VTOL eksperimentalnog aviona (VTOL X-plejn) nastoji da na ove izazove odgovori inovativnim kombinovanjem modela fiksnih i rotacionih krila, kako bi se omogućila radikalna poboljšanja u pogledu kapaciteta za vertilkalan i običan let.
Preliminarni ugovor za Fazu 1 razvoja VTOL X-plejna Darpa je sklopila sa četiri kompanije: “Aurora flajt sajens korporejšn”, “Boing komopani”, “Karem erkraft” i

Prema rečima menadžera programa DARPA Ašiša Bagaija, Naučno-istraživački ogranak vojnih snaga SAD traži različite pristupe kada je reč o rešavanju ovog izuzetno izazovnog problema.

Takvi pristupi se ovog puta i nude, pri čemu cilj predstavlja razvoj novih tehnologija, i njihovo uklapanje sa već postojećim.

Jedan od četiri odabran projekta je i “Boingov” “fantom svift”, za koji je “Boingov“ tim uveren da bi mogao predstavljati odgovarajuće rešenje. On ima dva velika mlaznika za vertikalno uzletanje (u trupu aviona), a kada avion počne da leti, ovi mlaznici se zatvaraju. Na vrhovima krila ima i male skrivene mlaznike koji obezbeđuju potisak unapred, kao i dodatnu visinu i kontrolu nad avionom tokom leta.

Prošle godine se puno radilo na razvoju prototipa, uz korišćenje najsavremnijih tehnologija, kao što je 3D štampa, kako bi se umanjeni prototip “fantom svifta“ što pre konsturisao i testirao.

POVEZANE VESTI

Nedelja 23.03.2014. 00:23
леп им је овај дрончић, могу сада да тамане свадбаре по Пакистану и Авганистану до миле воље...
Nedelja 23.03.2014. 00:22
Ako razviju nesto ove velicine sigurno ce biti naoruzan "smart" dvocjevkom. Bilo stada naprave bez pilota, Rusi ce da preuzmu kontrolu i slete sa tim kao i prije par dana. Cak su i iranci uspjeli da im preotmu jednu bespilotnu i neostecenu je zarobe.
Nedelja 23.03.2014. 00:43
amerika naucila ubivati sa daleka njena dusa ide u pakao za sva vjeka-ubise japance sa atomskom bombom/civile djecu i mnogo vise kobno-sada jos malo pa i oni idu svih 500 miliona nepostenih biraca koji daju saglaznost za pritiskanje okidaca +Zelimo americi brz nestanak da bude mesta za bolje ljude-bez oruzja samo mira da bude+
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online