Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
54
Nedelja 16.03.2014.
11:09
Srna A

Veneto hoće otcepljenje od Italije i obnavljanje Mletačke Republike!

U italijanskom regionu Veneto, od danas do 21. marta održava se referendum o odvajanju od Italije i obnovi Mletačke Republike.

Da li će Venecija uskoro da bude glavni grad Veneta
 

Stanovnici u Veneciji, Trevizu, Vićenci, Veroni, koji čine provinciju Veneto, iskazaće u narednih pet dana mišljenje o njihovom životu u sastavu Italije. Zakon o provođenju glasanja lokalne vlasti su donele 2006. godine. Organizatori referenduma tvrde da 65 odsto od pet miliona stanovnika Venecije i žitelja okolinih oblasti podržava nezavisnost.

U slučaju uspeha, odmah nakon glasanja, pristalice nezavisnosti zatražiti će prekid prenosa prikupljenog poreza u Rim. Pravo glasa ima oko 3,8 miliona ljudi, a organizatori referenduma izjavili su da sa dosta optimizma, čekaju rezultat izjašnjavanja naroda.

Ukoliko bi dobili većinu za izdvajanje iz Italije, novu državu bi nazvali Republika Veneto.

Veneto je jedna od 20 regija Italije. Nalazi se u severoistočnom delu zemlje. Glavni grad je Venecija, a poznati gradovi su i Verona, Padova i Vićenca. Veneto spada u najveće i najrazvijenije italijanske pokrajine.

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.03.2014. 11:18
Svi mi se smijahu prethodnih godina kada spominjah da može doći opet ideja Vizantije, kao i Mletačke Republike, Austro-Ugarske.... Kada se čačka mečka s vaskrsavanjem starih ideala, i čačka mečka s ogrešivanjem prema Srbima u otimačini njene glave - Kosova i Metohije, srpskog Jerusalima, onda se dobije ovakav efekat. Ne vidim zašto mi i Grci ne bismo tražili jednoga dana vaskrsenje Dušanovog carstva. Samo treba ugasiti Albaniju, a s Makedonijom je lako jer ona postoji samo kao privid. ;)
Nedelja 16.03.2014. 11:12
Samo tako, samo tako.....raspad evrope I konflikte zelim...jeste videlimovo pet miliona stanovnika a 3,8 ima pravo glasa..kod sedam miliona a pravo glasa 6,7...kradja ocigledna
Nedelja 16.03.2014. 11:51
PRORPCANSTVA Verujete li vi u prorocanstva? Neko (pro)rece, fasizam ce se ponovo probuditi! Neko (pro)rece, Kosovo je nezavisimo! Neko (pro)rece, Krim je Russia! Neko (pro)rece, Venecija je Veneta! Neki (pro)rekose i Katalonija i Baskija i Flamangija i Florida i Tehsas i Mletacka i Dubrovacka republika i Republika Srbska i Srbska Kraina...itd Na zimskim olimpijskim igrama u Sociju, bilo je jos jedno prorocanstvo! Peti (crveni) prsten se nije upalio sto prorice pad i nestanak Amerike! Verovali ili ne sva prorocanstva pre ili kasnije se desavaju!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online