Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 14.03.2014.
12:33
Srna A

I ortodoksni moraju u vojsku, rek'o Mojsije da tako treba

Ortodoksni Jevreji, koji su do sada izbegavali nošenje oružja, od 2017. godine moraće da idu u izraelsku vojsku, odlučio je izraelski parlament Kneset. Ortodoksi su uvereni da je jedini smisao života učenje i rasprava o "Tori", a činjenicu da moraju da brane Izrael vide kao "propast jevrejske države".

"Bogobojažljivi" znaju da budu agresivni u odbrani svojih ideala
 

Posle osnivanja države Izrael ortodoksni Jevreji su bili pošteđeni vojne obaveze i to je bio rezultat uverenja Davida Ben Guriona i drugih tvoraca jevrejske države da će taj problem "nestati sam od sebe". Međutim, problem nije nestao već se produbio.

Naime, ortodoksni vernici su u Izrael najčešće stizali iz najzabačenijih delova, pre svega sa istoka Evrope, gde se životne navike i običaji nisu mnogo razlikovali od onih u Srednjem veku, a protivili su se i stvaranju države Izrael "pre nego što se vrati Mesija". Učenje Svetog pisma celog dana najbogougodniji je život koji može imati "pravi vernik", njihovo je mišljenje. Ortodoksnih vernika je posle više od pola veka sve više, a najčešće dolaze iz SAD, gde imaju jaku zajednicu.

14 sati dnevno pručavaju "Toru"

 

Učenici "Talmuda" vešti su u raspravama. I po 14 sati dnevno proučavaju "Toru" i tumačenje mudraca, tako da se ponekad satima prepiru o značenju svake reči. Raspravlja se o praktičnim stvarima za koje se želi naći odgovor - šta o tome piše Sveta knjiga: kako da na pravi način muškarac zaprosi ženu i kako da se ponaša u braku.

 

Odluka vlade i parlamenta o služenju vojske izazvala je proteste na hiljade ortodoksnih Jevreja. Parlament je zapravo odlučio da od 2017. godine minimalan broj od oko 60 hiljada "bogobojažljivih" muškaraca mora služiti vojsku. Prilikom glasanja u Knesetu 52 zastupnika opozicionih stranka demonstrativno je napustilo zasedanje.

Za vođe "bogobojažljivih Jevreja" ovaj zakon je dokaz da "Izrael više nije jevrejska država." Država kojoj su važniji svetovni problemi nego zakoni koje je odabranom narodu Mojsije ostavio u "Tori" ne može se zvati jevrejskom, smatraju oni.

Kod ortodoksnih Jevreja postoji još jedan problem - jezik. Oni u svakodnevnom životu govore samo jidiš, jer je službeni hebrejski za njih "previše svet da bi se na njemu govorilo o običnim stvarima".

Odluka o služenju vojske za ortodoksne Jevreje usledila je pošto se Vrhovni sud pozabavio verskim gledištem tog pitanja. Sudije su se bacile na proučavanje "Tore", i u Svetom pismu našli rečenicu Mojsija, koji pita: "Trebaju li vaša braća ići u rat dok vi ostajete ovde?" U njihovom tumačenju i s obzirom da Izrael živi u vojnoj pretnji to znači da dobar Jevrejin treba da obuče uniformu.

Petak 14.03.2014. 15:31
Izmedju ovih ortodoksnih Jevreja i dzihadista skoro da i nema razlike - svi zive u nekim vremenima od prije 2 milenijuma.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online