Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Četvrtak 13.03.2014.
18:46
Beta A

"SAD vide da je Krim izgubljen"

U Vašingtonu je "opšte mišljenje da je Krim verovatno izgubljen i da predsednik Barak Obama nema drugog izbora već da oko ostatka Ukrajine utvrdi 'crvenu liniju' " pred akcijom Rusije. Obama naravno neće upotrebiti izraz 'crvena linija' jer se dovoljno opekao na slučaju Sirije, piše francuski list "Mond".

Barak Obama i Arsenij Jacenjuk ostavili otvorena vrata za rešenje pregovorima kroz promene ustava i izbore u Ukrajini
 

Pariski list primećuje da su, međutim, i Obama i ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk, koga je američki predsednik primio u sredu, "ostavili otvorena vrata za rešenje pregovorima" kroz promene ustava i izbore u Ukrajini, iako je Obama upozorio da se "to teško može ostvariti kad je puščana cev uperena na slepoočnicu".

Nedeljni referendum o otcepljenju Krima se i u Vašingtonu i u Evropskoj uniji smatra svršenim činom, ali se ipak daju izvesne šanse da američki državni sekretar Džon Keri sutra u Londonu u susretu s šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom zidejstvuje diplomatsko rešenje na temelju predloga koji su SAD i EU zajednički uputili Moskvi.

Okosnica tog predloga je "kontakt-grupa" za nagodbi oko statusa Krima, verovatno uz kulturnu i druge vrste šire autonomije za "proruski" istočni deo Ukrajine, pod uslovom da Moskva već sad ne posegne za aneksijom Krima Rusiji.

"Putine, priznaj Kosovo i daćemo ti Krim"

Svi u Evropskoj uniji naglašavaju da, čak i ako dođe do bitnog pogoršanja odnosa Evrope i Rusije, niko ne želi rat i tako je nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila da za Ukrajinu nema vojnog rešenja, iako je američki ministar odbrane Čak Hegel rekao da su "sva sredstva moguća".

"Mond" navodi mišljenje bivšeg američkog ministra odbrane Roberta Gejtsa da "Krim jeste izgubljen". Ali Gejts kao da ukazuje na "tihu crvenu liniju" kada podvlači da "naša strategija mora biti da se suprotstavimo dugoročnoj strategiji Putina o ponovnom stavljanju drugih država pod nadzor Moskve".

"Drugo rašireno mišljenje među onima koji su realni", dodaje pariski dnevnik, jeste "finlandizacija Ukrajine", odnosno Ukrajina kao neutralna evropska tampon-država što

"Zapad prepušta Krim Putinu"?

Merkelova preti, Moskva raspoređuje vojsku na Krimu

Beloruska braća otvorila nebo za ruske bombardere!

Vašingtonu predlažu bivši najviši američki zvaničnici Zbignjev Bžežinski, Henri Kisindžer i drugi.

U Evropskoj uniji je i dalje uočljiva podela u stavovima na pretežno "stare članice" - Nemačku, Francusku, Veliku Britaniju, Italiju koje su za odlučnu, ali staloženu politiku prema Moskvi i zbog velikih investicija, prisustva svojih kompanija na ruskom tržištu, trgovine vredne 360 milijardi evra, dragocenih isporuka ruskog gasa, novca koje mnoge ruske firme drže u bankama u Londonu i drugim evropskim finansijskim središtima.

"Nove zemlje" EU, a naročito Poljska i baltičke države, zahtevaju mnogo oštrije poteze, a Evropski parlament je danas delom uvažio njihove zahteve naglasivši u rezoluciji da akcija Moskve na Krimu "ugrožava bezbednost EU".

Predviđene sankcije Moskvi

U ponedeljak će, kada se već bude znao ishod referenduma na Krimu, ministri inostranih poslova EU oceniti da li je Moskva učinila korake ka smanjivanju zategnutosti i, shodno tome, odlučiti hoće li uvesti dodatne sankcije, što sprema i Vašington. Reč je o zabrani viza i zamrzavanju imovine dvanaestak ruskih zvaničnika za koje se smatra da su najviše uticali na "rusku okupaciju Krima", kako se to navodi u izvorima EU u Briselu.

Evropski parlament je zatražio da, u tom slučaju, EU obustavi isporuke savremene tehnologije i oružja Moskvi i "preduzme mere protiv ruskih kompanija, naročito u sektoru energije" što bi u prvom redu bio Gazprom.

Ruska Duma je upozorila da će u tom slučaju zavesti uzvratne sankcije i konfiskovati sredstva evropskih i američkih kompanija koje posluju u Rusiji.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.03.2014. 18:59
Zakon jaceg !! Onog tenutka kad bude Juzni tok prosao kroz Srbiju imacemo veliku zastitu od brace. Mi smo mala Rusija na Balkanu !
Četvrtak 13.03.2014. 19:00
hehehe..pa hajde demoni sa zapada..ako ste neka sila..kao sto prdite..ajde..vratite Krim ako mozete..hhahaha..ajde izadjite iz misije rupe..pa nece vas cika Putin..samo ce malo da vam se najebe keve..nista vise...hahaha
Četvrtak 13.03.2014. 19:20
Zapadu nikad netreba verovati !!! To su licemrni, nadmeni i zeljni para ljudi !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online