Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
24
Sreda 12.03.2014.
10:05 >> 12:59h
Beta A

Ukrajina: Ne možemo vojskom braniti Krim

Ukrajinska vojska neće intrervenisati na Krimu da bi sprečila njegovo pripajanje Rusiji, jer se odlučila da štiti svoju istočnu granicu od eventualne ruske intervnecije, rekao je prelazni ukrajinski predsednik Aleksandar Turčinov.

Turčinov, vršilac dužnosti predsednika Republike, priznao nemoć pred Rusma
 
Ukrajinska vojska stavljena je danas u stanje najviše operativne gotovosti. "Uprkos teškoj situaciji, oružane snage su u stanju maksimalne operativne gotovosti i počele su vojne vežbe širom zemlje", rekao je prvi potpredsednik ukrajinske vlade Vitalij Jarema je Jarema. On je dodao da vlada razmatra mogućnost osnivanja ukrajinske nacionalne garde, u čiji sastav bi ušli pripadnici policije.

"Ne možemo se vojno angažovati na Krimu, jer bi tako ostavili nezaštićenu istočnu granicu Ukrajine, a ruska vojska na to računa", rekao je Turčinov sinoć u intervjuu sa agenciju Frans pres. On je dodao da su na istočnoj ukrajinskog granici koncentrisane jake oklopne jedinice.

Senat SAD traži sankcije Rusiji

 

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je sa 402 glasova za i sedam protiv rezoluciju kojom se osuđuju "ruske vojne snage za kršenje suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Ukrajine".

 

Tekst rezolucije, koji nije obavezujući, poziva američke izvršne vlasti da "uvedu vizne, finansijske, trgovinske i druge sankcije ruskim visokim zvaničnima, bankama i trgovinskim organizacijama koje kontroliše ruska država, kao i drugim javnim agencijama".

 

Gornji dom Kongresa, Senat, usvojio je sa svoje strane rezoluciju kojom se osuđuje "ilegalna agresija Rusije u Ukrajini".

Turčinov je rekao da je referendum u nedelju o pripajanja Krima Rusiji "farsa" odlučena u "kancelarijama Kremlja", i dodao da će ruski vojnici ispuniti zapisnike lažnim ciframa. "To što oni nazivaju referendumom se ne događa na Krimu, nego u kancelarijama Kremlja", rekao je Turčinov.

On je izrazio žaljenje što Rusi odbijaju svaki kontakt s Kijevom za nalaženje političkog rešenja za krizu oko Krima koji je pod kontrolom ruskih snaga.

"Nažalost, za sada Rusija odbija svako diplomatsko rešenje sukoba. Rusi odbijaju svaki kontakt na nivou ministara spoljnih poslova i zvaničnika", iako međunarodna zajednica traži od Rusije da počne mirovne pregovore, rekao je Turčinov u intervjuu.

Turčinov je imenovan za prelaznog predsednika krajem februara posle svrgavanja u parlamentu dotadašnjeg predsednika Viktora Janukoviča. Janukovič je smenjen posle tri meseca protesta koji su kulminirali okršajima u centru Kijeva u kojima je više od 100 ljudi poginulo.

Rusija smtra da je trebalo da se drži dogovora potpisanog između ukrajinske opozicije i tadašnjeg predsednika Janukoviča uz posredovanje Evropske unije, koji je predviđao prevremene izbore, i novu prelaznu vladu.

Turčinov je pre intervjua predsedavao je sastanku Nacionalnog saveta bezbednosti i odbrane u Kijevu. On je rekao da će Ukrajina pokrenuti delimičnu mobilizaciju rezervista i da neće ostati mirna nasrpam, kako je rekao, ruske agresije.

"Rusi mogu da napadnu naše vojne jedinice na Krimu, da prošire njihovu agresiju na kopno. Vojska će reagovati", rekao je Turčinov, dodavši da računa na podršku Zapada da se "zaustavi ruska agresija".

Pročitajte još:

 

* Ukrajina: Zapade, pomagaj, Rusi nas nadjačali 100:1!

* Zauzet aerodrom u Simferopolju, mogući letovi samo za Moskvu

* Krim proglasio deklaraciju o nezavisnosti - po ugledu na Kosovo

POVEZANE VESTI

Sreda 12.03.2014. 10:29
Ukrajina: Ne možemo vojskom braniti Krim ----------------------- Народ на Криму је рекао своје, не жели више са вама. Демократија на делу...
Sreda 12.03.2014. 11:54
Svi kazu da je Krim pripadao Rusiji i da je red da se vrati kao i sto je Kosovo Srbiji i da treba da se vrati pa onda je i realno i da se Republika Srpska vrati Bosni....Gledano sa realne strane i onda svako na svome.....Eh bas me sad interesuje kakvih ce ovde bii preporuka i ko ce me psova ti a ko ce biti realan :-)
Sreda 12.03.2014. 12:59
Tako je bilo i u SFRJ odnosno JNA gde je bio mesoviti nacionalni sastav pripadnika i sta se dogodilo... Gradjanski rat!!! Slom na pocetku Drugog Svetskog rata VKJ !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online