Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.03.2014.
04:16
S. M. Tomić - Vesti A

Izgnanstvo u šupi u Nepalu

Jamuna Devi Saud nekoliko dana mesečno provodi spavajući u zemljanoj šupici, na podu, u dobrovoljnom izgnanstvu. Mnoge žene u zapadnom Nepalu nisu čule da Međunarodni dan žena i postoji, ali znaju svoje običajne obaveze. U nepalskom selu Legudsen i danas važi vekovni običaj čaupadi kojim se žena smatra nečistom i nedodirljivom u vreme mesečnog ciklusa ili posle porođaja.

Učiteljica Rupa Čand Šah je jedna od retkih koja se ne pridržava običaja

U to vreme žena ne sme da uđe u kuću, čak ni da prenoći, pa spava u štali, šupi, ili negde na imanju. Zabranjeno joj je da prođe pored hrama, koristi javne izvore, dodiruje i ljude i stoku, prisustvuje venčanju, a devojčice tih "nedodirljivih" dana ne idu u školu. Takođe ne smeju da se kupaju niti da jedu meso i mlečne proizvode.

Učiteljica i običaji

Učiteljica Rupa Čand Šah je jedna od retkih koja se ne pridržava običaja. Dok je bila devojčica, nije mogla da prisustvuje venčanju svog brata jer je imala ciklus. Sada Rupa ne izostaje sa nastave u vreme nečistih dana, kao ni njene učenice.


Nasleđe pagana

Shvatanje o nečistoti žene je pagansko nasleđe, a ima veze i sa judaizmom. Kod Jevreja žene tokom menstrualnog ciklusa moraju da borave u obrednim kupatilima i ne smeju u sinagogu, a u hrišćanstvu im je zabranjeno da se pričešćuju i dolaze u crkvu na zajedničku molitvu. Danas su mišljenja o tome u Crkvi podeljena.

Shvatanje o nečistoti žene je pagansko nasleđe, a ima veze i sa judaizmom


Iako je Vrhovni sud 2005. godine doneo zakon kojim se zabranjuje čaupadi, njega i dalje praktikuje većina stanovništva. Muškarci smatraju da bi žene koje imaju menstruaciju mogle da donesu nesreću u njihov dom i uprljaju sve što dotaknu. Njima se se pridružuje i viševekovni ženski strah od božje kazne.


- Neki misle da je to pogrešno, ali ako to ne učinim, moj bog će biti ljut - rekla je jedna 30-godišnja žena.


Sarmila Bul je imala samo 15 godina kad ju je otac Jagraj pre godinu dana našao mrtvu u šupi. U selu nema lekara, a porodica nije imala 150 dolara, koliko košta obdukcija u gradu. Sarmilu su sahranili, a Jagrajevih sedam kćeri više ne ide u izgnanstvo.
 

Smrt od mraza

U januaru prošle godine dve žene su nađene mrtve u šupi, nakon što je temperatura pala ispod nule. Zvanično je sedam žena izgubilo život u poslednjih godinu dana zbog čaupadija, a mnoge u zabačenim selima nije ispratila statistika. Ministarstvo obrazovanja Nepala nastoji da raznim programima podigne svest o higijeni. Zahvaljujući kampanjama humanitarnih organizacija kao što je Unicef, situacija se polako popravlja, pa sada pojedine žene umesto u šupi borave u posebnoj prostoriji koja se nalazi u sklopu kuće.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online