Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 21.03.2010.
16:04
Tanjug A

Bugarska se suočava sa grčkom varijatnom krize

Bugarski premijer Bojko Borisov upozorio je da se njegova zemlja zbog ogromnog sakrivenog deficita suočava sa grčkom varijantom ekonomske krize.

Državna kasa prazna: Bojko Borisov
 

"Državna kasa je prazna, najpre zbog megalomanskih a ne završenih projekata - nuklearke "Belene" i hidrosistema "Cankov kamen" - a zatim i usled nezakonito sklopljenih sporazuma u vrednosti od 2,12 milijardi leva (1,1 milijardi evra", naglasio je Borisov u izjavi za sofijski dnevnik "Standard".

Bugarska je uz pompezne najave 2008. godine otpočela izgradnju druge nuklearke "Belene", koja se nalazi na severu Bugarske, a izgradnja je poverena velikoj ruskoj kompaniji "Atomeksportstroj".


Predvida se da nuklearka ima dva reaktora, a prema prvim procenama koštaće bezmalo četiri milijarde evra. Sofija je, međutim, zbog prazne kase pokušala da odustane od dalje izgradnje, ali su Rusi bili uporni i najavili da će odobriti kredit za nastavak radova, ne tražeći pritom bugarske državne garancije.


Do sada je potrošeno dosta novca, neke ukazuju na sumu veću od 600 miliona evra, a izgradnja nuklearke "Belene" još je na početku, piše štama u Sofiji.


On je rekao da Zakon o budžetu zemlje zabranjuje zaključivanje sporazuma o bilo kakvim aktivnostima, ukoliko nema para u budžetu, a mnogi od tih aranžmana potpisivani su sa početnim finansiranjem, a kasnije nastavljani sa aneksima, za koje nema novca.


Borisov je rekao da će o svemu obavestiti državno tužilaštvo Bugarske, kako bi građani znali pravi razlog zbog kog nedostaje novac u budžetu.


Hidrostistem "Cankov kamen" nalazi se u južnoj Bugarskoj, u blizini grada Devin. Projekat predviđa izgradnju veštačkog jezera i hidrocentrale jačine 85 megavata na rekama Vuča i Gašnja.


Bugarska glasila izveštavaju da je izgradnju "Cankovog kemena" finansirala Nacionalna elektroenergetska kompanija (NEK) sa kreditom podignutim za nuklearku "Belene". Tako je zajam od 250 miliona evra utrošen za druge radove, umesto za gradnju nove atomske elektrane.


NEK sada duguje 1,2 milijarde leva (600 miliona evra), a gradnja spornog hidrosistema je otpočela tokom 2006. godine i trebalo je da završi u roku od tri godine.


Prema prvim proračunima izgradnja "Cankovog kemena" trebalo je da košta 220 miliona evra, a prema poslednjim računicama usled kašnjenja troškovi gradnje tog objekta će se uvećati na oko 400 miliona evra.


Bugarski mediji objavili su i da je Ahmet Dogan, lider partije bugarskih Turaka - Pokreta za prava i slobode (PPS) kao konsultant uzeo 1,5 miliona leva (750.000 evra). On je taj novac uzeo za četiri projekta "Cankov kamen".


Partija bugarskih Turaka bila je koalicioni partner prethodnoj vladi na čijem je čelu bio socijalista Sergej Stanišev. Tadašnju vladu, koja je Dogana uzela za konsultanta činili su socijalisti, PPS i politička formacija bivšeg bugarskog cara Simeona Sakskoburgotskog - NDSV.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online