Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.11.2009.
06:28
DW A

Pakistan: Proneverene američke milijarde!

Između 2002. i 2008. godine, dok se Al Kaida reorganizovala, samo 500 miliona od 6,6 milijardi dolara američke pomoći je stiglo do pakistanske vojske, tvrde penzionisani i aktivni generali, bivši zvaničnici i ministri.

Veliku pomoć SAD pakistanskoj vojsci namenjenu borbi protiv ekstremista, vlasti u Islamabadu koristile su u razne druge svrhe, poput podizanja borbene gotovosti za eventualni sukob s Indijom.

Premda u Vašingtonu već duže vreme postoji sumnja da je više milijardi dolara preusmereno za druge svrhe, obim zloputreba sada je jasan: između 2002. i 2008. godine, dok se Al Kaida reorganizovala, samo 500 miliona od 6,6 milijardi dolara američke pomoći je stiglo do pakistanske vojske, tvrde penzionisani i aktivni generali, bivši zvaničnici i ministri. Zloupotreba tih sredstva možda objašnjava kako je Al Kaida, razbijena u Avganistanu 2001. godine, mogla da se pregrupiše, ojača i bori s pakistanskom vojskom, izveštava agencija AP.

6,1 milijarda dolara? Sitnica...: Pervez Mušaraf

U vreme kada je novac zloupotrebljen, Pervez Mušaraf (Pervez Musharraf) je bio i predsednik Pakistana i načelnik generalštaba, što je olakšalo preusmeravanje novca namenjenog vojsci za subvencije u privredi kako bi general popravio svoj imidž u javnosti. Mušaraf je došao na vlast u krvavom puču 1999. i podneo ostavku u avgustu 2008.

Ostali uskraćeni za neophodna sredstva: Vojska Pakistana

"Vojska je dobila veoma malo", kaže penzionisani general Mahmud Durani, koji je bio pakistanski ambasador u SAD za vreme Mušarafa. "Novac je otišao na stvari kao što su subvencije, zbog čega je izgledalo da je sve u redu. Vojska je finansirala rat protiv terorizma iz sopstvenog budžeta". Generali i ministri se slažu u oceni da je preusmeravanje novca osetno naškodilo vojsci. Pakistan je 2007. imao samo jedan upotrebljiv helikopter, sredstvo ključno za borbu u planinskim pograničnim oblastima. Te godine, na primer, u jednom trenutku, pobunjenici su opkolili više od 200 vojnika u plemenskim oblastima, a nije bilo helikoptera da se vojnici evakuišu.

Pakistan je dobio više novca od SAD od bilo koje druge država. Do 2008. godine, SAD su dale Pakistanu 8,6 milijardi dolara za pomoć vojsci i više od 12 milijardi dolara ukupno.

Detalji zloupotreba pojavili su se u sada, u trenutku kada Vašington ponovo obećava Pakistanu novac. Predlog zakona o utrostručenju opšte pomoći Pakistanu prošao je nedavno u Kongresu. Prema tom zakonu, vojsci Pakistana biće dodeljene "sume koje su neophodne", ali uz nekoliko uslova, uključujući potvrdu da Pakistan sarađuje u onemogućavanju širenja nuklearnog oružja, da je trajno privržen borbi protiv terorističkih grupa i da pakistanske snage bezbednosti ne podrivaju političke i pravosudne procese. Vašington, ipak, i dalje ne može potpuno da prati šta se dešava s novcem. "Nemamo mehanizam za praćenje novca pošto im ga damo", rekao je predstavnik Pentagona Mark Rajt. Vašington nikada nije postavljao mnogo pitanja Mušarafu kojeg je smatrao saveznikom u borbi protiv terorizma, kaže se i u dokumentu američke Kancelarije za odgovornost vlade. U izveštaju kojim je obuhvaćen period od 2002. do 2008. kaže se da su SAD uspostavile slabu kontrolu trošenja novca. Pentagon je često ignorisao pravila o nadzoru, nije dobijao odgovarajuće dokumente i davao je novac ne zahtevajući objašnjenja kako se troši. Prema tom izveštaju, više od godinu dana Pentagon je mesečno plaćao pakistanskoj mornarici 19.000 dolara po plovilu za troškove popravke. Mesečni troškovi za hranu su udvostručeni bez vidljivog razloga.
"Di su novci?!": Pitanje koje Amerikanci još uvek javno ne postavljaju

Pakistan je dobio više novca od SAD od bilo koje druge država. Do 2008. godine, SAD su dale Pakistanu 8,6 milijardi dolara za pomoć vojsci i više od 12 milijardi dolara ukupno. Uprkos tome, vojska je trpela posledice lošeg rukovođenja. Durani navodi slučaj kupovine ofanzivnih helikoptera. Prema njegovim rečima, Pakistan je tražio helikoptere Kobra zato što je imao ljude obučene za njihovo održavanje, ali budući da su helikopteri zastareli bilo su potrebne dve godine za njihovu pripremu. Deo američkog novca otišao je i na kupovinu oružja od SAD koje više odgovara za eventualni rat sa Indijom, nego za borbe u pograničnim delovima sa Avganistanom: protivoklopne i protivtenkovske rakete, avione za patroliranje nad morem, rakete zemlja-voda i borbene avione F-16. "Pakistan je insistirao, a Amerika je pristajala", kaže ministar u Mušarafovoj vladi Danijal Aziz. Aziz je izjavio da je upozoravao američke zvaničnike da se novac Pentagona zloupotrebljava, ali da nije bilo reakcije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online