Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 08.03.2014.
10:25
Blic A

Otvara se ledena grobnica na Alpima

Skoro 100 godina pošto su izgubili život u Prvom svetskom ratu, pali ratnici žestoke Alpske bitke, čija tela su zahvaljujući niskim temperaturama, koje idu i do -30 C, sve do skoro mirno počivala u svom ledenom grobu u Italijanskima Alpima. Međutim, zbog blagih zima njihova grobnica je počela da se "otvara", a tela poginulih izlaze na površinu.

Ljudski lešinari dolaze i skidaju sa leševa sve što se može prodati

Kada je leto toplo, u Trentinu u severnoj Italiji još od 2004. na površinu izlaze ratnici nastradali tokom borbi koje su vođene preko tri godine, a u kojima je poginulo, smrzlo se, ili od gladi umrlo preko milion vojnika na obe strane.

Arheolozi tada moraju munjevito da deluju, jer tela počinju brzo da se raspadaju, a radoznali planinari ne mogu da odole iskušenju da "za uspomenu" ne ponesu nešto od stvari koje su pokojnici kod sebe imali. Neki čak odlaze u planinu baš zbog ovih sablasnih suvenira, koje zatim dobro prodaju na internetu, a policiju i forenzičare obično zovu tek pošto su sa tela pokupili sve što je moglo da se skine. Ozbiljni naučnici se, međutim, trude da do posmrtnih ostataka i predmeta dođu pre njih, kako bi ratnici, njihove stvari i oružje dobili mesto koje im pripada - na groblju, u istoriji i u muzejima.

Susreti sa davno preminulima pritom su ponekad i vrlo dirljivi. Poslednji put su, recimo iz večnog leda izvađeni ostaci dvojice italijanskih vojnika od samo 16 i 18 godina, ustreljnih u glavu 1918. i od svojih drugova zakopanih u plitke ledene grobove.

Tri godine ljudi su ratovali u ledenim rovovima
 

"Nisam mogao da ne pomislim na njihove majke, koje su ih ispratile u rat i nikada ih više nisu videle",kaže dr Nikolis, forenzičar koji je vršio autopsiju većine u novije vreme pronađenih tela.

Materijal iz Alpske bitke istoričari prikupljaju još od završetka rata, ali redovnih nalaza ima tek od ranih 1990-tih godina, a zahvaljujući klimatskim promenama sve su obilniji i češći. Pored oružja i vojničkih stvari kao što su torbice, porcije i kašike, prikupljeno je i dosta odeće i obuće, pa čak i jedno začuđujuće neoštećeno pismo koje je pali vojnik napisao za svoju voljenu.

Na vrhu Punta Linke istoričari su otkrili čak i čitavu telegrafsku stanicu skrivenu ispod leda, sa porukama vojnika još uvek prikačenim na zidove.

POVEZANE VESTI

Subota 08.03.2014. 15:31
Prokleti ratovi ne donose nikome dobro
Nedelja 09.03.2014. 14:21
LJUDSKI LEŠINARI.....dobro je ovo napisano. Em usled zagrijavanja i otapanja snijega tijela tih nesretnih ratnika se "bude" iz svog vjekovnog ledenog sna i na meti mnogih ljudskih lešinara nemilosrdno se pljačkaju zarad nečijeg internet dobitka, prodaje i koristi.....STRAŠNOO
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online