Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 07.03.2014.
12:17
Beta A

Šta misli Kina o Ukrajini? Nikom nije jasno

Konfuzne izjave Pekinga oko ukrajinske krize odražavaju lutanje kineske diplomatije uprkos njenim ambicijama da igra veću ulogu na svetskoj sceni u skladu sa statusom druge po veličini svetske privrede, ocenjuju stručnjaci.

Kina podržava Moskvu, ali koliko čvrsto to niko ne može da kaže
 

U odnosu na velike međunarodne krize stav Kine je neodređen i kinesko ministarstvo spoljnih poslova često ponavlja iste neprecizne fraze kao što su "poziv na mir" i "uzdržanost" i "potrebu za političkim rešenjem", navode analitičari.

Za Peking međutim, kriza u Ukrajini i kontrola Krima od strane ruskih snaga, predstavlja stvarnu dilemu. Peking se našao u procepu između svoje uobičajene podrške Moskvi i svog tradicionalnog protivljenja svakoj vojnoj intervenciji u nekoj trećoj zemlji.

Na vebsajtu kineskog ministarstva spoljnih poslova ove nedelje navodi se da Kina poštuje nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, ali se i dodaje da "ima razloga koji objašnjavaju sadašnju situaciju".

"Kina uzima u obzir istoriju i kompleksnost ukrajinskog problema", rekao je jedan kineski portparol.

Posle telefonskog razgovora ruskog i kineskog šefa diplomatije u ponedeljak Moskva je saopštila da dve zemlje imaju u velikoj meri podudarne stavove oko Ukrajine, dok je Peking naveo da su se dva ministra složila o potrebi nalaženja "odgovarajućeg rešenja".

Kina nije spremna da pojašnjava tu dvosmislenost, navodi agencija Frans pres. Tako je kineski državni savetnik Jang Džiči juče izjavio da rešenje krize treba u potpunosti da uzme u obzir legitimna prava Ukrajinaca, ali nije precizirao na šta misli.

Profesor geopolitike na Pekinškom univerzitetu Niu Jun ocenjuje da je ovo vrlo škakljiv problem za Peking koji je o pitanju Ukrajine davao vrlo konfuzne izjave koje niko ne može jasno da razume.

Istovremeno Kina vrlo žustro brani princip nemešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja u želji da i sama obeshrabri bilo kakvu spoljnu podršku disidentima i etničkim manjinama kao što su Tibetanci i Ujguri na njenoj teritoriji.

"Dobrodošli u stvarni svet. Kina ima interese svuda ali nedostaje joj sveobuhvatna strategija, ona nije svetski akter koji preduzima inicijative i sprovodi ih", rekao je Kenet Libertal, stručnjag iz Brukins instsitucije u Vašingtonu.

POVEZANE VESTI

Petak 07.03.2014. 12:58
Мисле "Боли нас к, само напред, Тибет је свакако кинески, следећи је Тајван..."
Petak 07.03.2014. 13:26
"Dobrodošli u stvarni svet. Kina ima interese svuda ali nedostaje joj sveobuhvatna strategija, ona nije svetski akter koji preduzima inicijative i sprovodi ih", rekao je Kenet Libertal, stručnjag iz Brukins instsitucije u Vašingtonu." Ako tako kaze neko iz Vasingtona, znajte da je upravo obrnuto. Sacekace Kina kao i svaki velemajstor da se ostali medjusobno oslabe i uniste a onda ce da zavlada svetom. Kina je danas najzaje*aniji igrac na planeti zemlji. Znaju to svi i zato bi je svako u za se.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online