Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.11.2009.
12:03
Nataša Jokić - Vesti A

Turizam smrti u alpskoj idili

Švajcarska vlada najavila zabranu organizacija za "pomoć u vršenju samoubistva". Niko ne zna tačan broj od života umornih stranaca, ali je po sve većem broju registrovanih udruženja jasno da je sve više onih koji zarađuju na tuđoj nesreći.

Ovih dana švajcarska vlada najavila je zabranu rada organizacija za "pomoć u vršenju samoubistva" . Država najviše osporava rad najmoćnijih udruženja "Dignitas" i "Exit", kojima se prigovara ne samo zarada od turizma smrti već i da primenjuju metode pomoći pri samoubistvu koje nisu bezbolne.


- Takvo ponašanje i naši dosadašnji zakoni doveli su do toga da se stvari razviju u neželjenom pravcu. Ne želimo potpuno da zabranimo aktivnost ovih organizacija, ali želimo da ih ograničimo zakonom kako ne bismo postali odredište turizma smrti - rekla je ministarka pravosuđa i policije Evelin Vidmer-Šlumf.
 

"Dignitas" i "Exit" odmah su reagovali na izjavu ministarke proglašavajući ih za "birokratske" i najavivši da će, "ako treba", pokrenuti inicijativu za organizaciju referenduma.

Ove dve organizacije godišnje "isprate" u smrt oko 400 ljudi, od čega trećinu čine stranci. Obezbeđuju prostoriju u kojoj će "pacijent" umreti, kao i supstancu koju će uzeti kako bi sebi oduzeo život. Kritičari ovih organizacija u više navrata su tvrdili da je ponekad "pomoć" pružana i pacijentima čija bolest nije bila nezilečiva, ali su bili u dubokoj depresiji.

Ministarka Evelin Vidmer-Šlumf

Ministarka Evelin Vidmer-Šlumf napomenula je na konferenciji za štampu da "Dignitas" upotrebljava i bolne metode kao što je oduzimanje života helijumom.

Sedmočlana federalna vlada u Bernu zove se Federalni savet. Kako joj ime i govori, ona po švajcarskom sistemu ima više ulogu da savetuje nego da vlada. Vlada je ovih dana ponudila dva predloga, jer oko pitanja pomoći za samoubistvo ne postoji potpuna sloga među ministrima. Predlog jednog dela vlade je da se udruženja jednostavno zabrane i morbidnom turizmu tako stane na kraj. Drugi deo vlade veruje da zabrana ne bi ništa rešila i predlaže da se propišu stroži uslovi pod kojima se nekome može pomoći da izvrši samoubistvo. Za one koji od tuđe nesreće prave morbidni biznis biće predviđena kazna od pet godina zatvora.
 

Obavezna dokumentacija


Ono što ove organizacije izričito ne komentarišu to je predlog švajcarske vlade da se ne dozvoli sticanje bilo kakve zarade od pomoći pri samoubistvu. To će biti zabranjeno, a dozvoljena ostaje jedino naplata troškova zbog same pomoći prilikom dobrovoljnog umiranja. Za svaki slučaj organizacija će morati da poseduje potpunu dokumentaciju u slučaju naknadne krivične istrage. U protivnom, država će smatrati za ubice one koji se predstavljaju kao pomagači u samoubistvu.

- Pomoć u vršenju samoubistva mora da bude zaista poslednje rešenje kad više zaista nema nikakvog drugog rešenja. Onaj koji želi da sebi oduzme život treba da bude u mogućnosti da o tome zaista odluči slobodno i dobro da razmisli - rekla je ministarka Vidmer Šlumf, najavivši da će odluka o pomoći prilikom samoubistva zavisiti od mišljenja dva neutralna lekara koja nemaju nikakve veze sa udruženjima.

"Dignitas" i "Exit" prema prvim reakcijama nisu zadovoljni. "Zabranjujući pomoć bolesnima od psihijatrijskih i hroničnih oboljenja otvaramo vrata za usamljenička samoubistva na železničkim prugama. To je udarac za sve one koji boluju od multiple skleroze, recimo", protestuje "Dignitas".


Valter Fezenbek, član upravnog odbora udruženja "Exit" ocenjuje da vlada najavljenim ograničenjima zapravo ograničava pravo svakog pojedinca da odlučuje o svom životu i smrti.

(opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 01.11.)

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online