Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 21.03.2010.
11:34
Vestionline A

Izrael traži oružje za napad na Iran

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu iskoristiće posetu Vašingtonu, sledeće nedelje, da izvrši pritisak na SAD da da oružje potrebno za mogući napad na iranska nuklearna postrojenja, preneli su izraelski mediji pisanje britanskog "Sandej tajmsa".

Uoči polaska, planiranog za nedelju, Netanijahu je popustio pod američkim pritiskom i obećao Obaminoj administraciji da će Izrael učiniti nekoliko gestova dobre volje prema Palestincima, dodaju izraelski mediji.

''Sandej tajms'' navodi da Benjamin Netanijahu trampi manju blokadu Palestine za oružje, koje bi koristio protiv Irana
 


Prvi put od tronedeljne izraelske ofanzive na pojas Gaze, okončane januara 2009, Izrael je pristao da olakša blokadu te palestinske teritorije pod kontrolom islamističkog Hamasa.

Obaminim prethodnik Džordž Buš je, kako se veruje, odbio raniji zahtev Izraela da snabde tu zemlju bombama GBU-28 kao i unapređenom tanker letelicom koja bi omogućila dug let do Irana.


Netanijahu je pristao i da razgovara o ključnim pitanjima u indirektnim pregovorima sa Palestincima, pod uslovom da se konačni zaključci donesu samo u direktnim pregovorima.


Međutim, britanski list navodi da izraelski lider zauzvrat traži koncesije od najbližeg saveznika Izraela, odnosno da izraelske vazduhoplovne snage snabde bombama koje razaraju bunkere. One su potrebne da se probiju instalacije za obogaćivanje uranijuma u Iranu od kojih su mnoge pod zemljom.


Izrael i Zapad optužuju Iran da razvija nuklearni program s ciljem da napravi atomsku bombu. Teheran to poriče, tvrdeći da će program služiti u mirnodopske svrhe za proizvodnju energije.

Pretpostavlja se da Netanijahuu neće biti lako da ubedi Obamu da naoruža Izrael za mogući napad i trenutna strategija SAD naginje diplomatskom, a ne vojnom rešenju iranskog nesporazuma sa Zapadom.


Ipak, izraelski premijer je, navodno, odbio da odustane od odluke o izgradnji novih 1.600 stanova za Jevreje u istočnom Jerusalimu koja je izazvala diplomatski nesporazum tokom posete američkog potpredsednika Džozefa Bajdena Izraelu, pre dve nedelje. Netanijahu je samo obećao bolji sistem da se spreče takvi neprijatni incidenti u budućnosti.


On je, međutim, pristao da pusti stotine zatvorenika, povezanih s umerenim Fatahom, kao gest prema palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online