Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.02.2014.
18:20
Beta A

Lazanski: Neće zaratiti Rusija i Ukrajina

Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski ocenio je danas povodom krize na Krimu, da ne postoji opasnost od izbijanja oružanog sukoba između Rusije i Ukrajine na tom području.

Vojska Rusije u Semfiropolju
 

"Oružane snage Ukrajine imaju malu operativnu sposobnost. Oprema je uglavnom zastarela, jos iz sovjetske ere. Vojska već mesecima nije primila plate i veliko je pitanje kakav je uopšte borbeni moral ukrajinskih vojnika", kazao je Lazanski.


On je dodao da je puk specijalnih snaga Ukrajine odbio naređenje iz Kijeva da interveniše na Krimu.  Prema njegovim rečima, o niskom moralu ukrajinskih snaga, pored malog odziva na mobilizaciju, svedoči i činjenica da su brodovi ukrajinske
mornarice dobrovoljno napustili Krim dok su visoki oficiri poput komandanta Crnomorske flote Ukrajine prešli na stranu proruskih vlasti na Krimu.


"Njima je nova vlast na Krimu garantovala da će zadržati svoje činove i da će ubuduće redovno dobijati plate", rekao je Lazanski i dodao da ne isključuje mogućnost da se ukrajinski generali okrenu protiv prozapadnih vlasti u Kijevu.
 

Pročitajte još:

* "Rusija objavila rat i SAD-u i Britaniji"

* Moskva: Rusija ne želi rat s Ukrajinom

* Putin: Naše mere potpuno primerene

Lazanski je dodao da oružane snage Rusije nisu izvršile invaziju na poluostrvo Krim već da je na tom području godinama stacioniran Štab ruske Crnomorske flote. Komentarišući moguću reakciju zapadnih zemalja na događaje na Krimu, Lazanski je ocenio da niko nije spreman da uvede sankcije Rusiji.


"Nije u interesu zapada da uvede sankcije Moskvi pošto je rast izvoza članica EU usmeren upravo ka Rusiji. Najveća šteta koju će Rusija pretrpeti je eventualno otkazivanje učešća zapadnih država na samitu G8 koji treba da se održi u junu 2014. godine. Očigledno je da je Zapad potcenio Rusiju", ocenio je Lazanski.


Prema njegovim rečima, EU snosi najveću odgovornost za zaoštravanje krize u Ukrajini jer nije ispunila dogovor koji su smenjeni predsednik Viktor Janukovič i predstavnici ukrajinske opozicije potpisali 21. februara u Kijevu u cilju rešavanja krize u toj zemlji.


"Ne može Zapad očekivati da će Rusija samo posmatrati dešavanja u Ukrajini, praktično pred svojim vratima. Rusija u ovom trenutku ne može nazad a eventualno formiranje Kontakt grupe za Ukrajinu neće dovesti do suštinskih promena na terenu", ocenio je Lazanski.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online