Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
31
Nedelja 02.03.2014.
14:14 >> 16:03h
Srna, Beta A

NATO: Rusija preti miru u Evropi

Rusija vojnim aktivnostima u Ukrajini preti miru u Evropi i mora hitno da snizi tenzije, rekao je danas generalni sekretar NATO Anders fog Rasmusen.

Foto: Ilustracija
 

"Rusija sada u Ukrajini krši odredbe Povelje UN. Ona preti miru i bezbednosti u Evropi", rekao je Rasmusen novinarima u Briselu uoči sastanka ambasadora NATO-a.

Rasmusen je pozvao Rusiju da snizi tenzije i sve strane da nastave da ulažu napore u prevazilaženju ove "opasne situacije".

Pročitajte još:

Zveckanje oružja

* Ruski avioni na granici sa Ukrajinom u borbenoj gotovosti

* Turčinov: Zabranjujemo vojne letove nad Ukrajinom

* Masovna predaja ukrajinskih vojnika, Rusi na putu za Simferopolj!

* Da li će EU i Rusija da "zarate" oko Ukrajine?

Ambasadori 28 zemalja članica NATO-a će posle današnjeg sastanka razgovarati i sa svojim ukrajinskim kolegom, navodi agencija Frans pres. Savet bezbednosti UN održao je sastanak juče, a zbog situacije u Ukrajini sutra će se sastati i ministri spoljnih poslova EU.

Sastanak ambasadora zemalja članica NATO-a održava se na poziv Poljske, koja je saopštila da se oseća ugroženom zbog eventualne vojne intervencije Rusije u Ukrajini.

Zapad se ponaša u duhu Hladnog rata

Zapad treba pažljivo da analizira ozbiljnost ukrajinske krize i donese izbalansirane odluke u cilju rešenja situacije, a ne da deluje u duhu hladnog rata, rekao je Aleksej Puškov, predsedavajući Odbora za spoljne poslove ruske državne Dume.
Puškov je rekao da je situacija u Ukrajini veoma neobična, gde deo stanovništva ne želi da prizna aktuelnu vlast i traži zaštitu od ultranacionalista.

Jedan neimenovani diplomatski izvor rekao je agenciji Frans pres da će na današnjem sastanku najverovatnije biti potvrđena zabrinutost Zapada zbog situacije u Ukrajini i da će se ponovo apelovati na poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer smatra da je situacija u Ukrajini "ekstremno opasna" i apeluje na Rusiju da "odustane od kršenja ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta". "Neophodno je da svi odgovorni odustanu od daljih koraka koji se samo mogu oceniti kao provokacija", naveo je Štajnmajer u saopštenju.


Šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek ocenio je danas da se voz ruske intervencije u Ukrajini već zahuktao, ali da NATO ne računa na varijantu da bi zapadni saveznici vojno intervenisali.

"To što se dešava (na Krimu) je već (ruska) vojna intervencija i nastojanje da se formira marionetska vlada u Ukrajini, odnosno na Krimu. Podsećam da je predsednik parlamenta Krima, koji je pozvao Rusiju da interveniše, bio nametnut pod pretnjom puškama. To su na žalost zbivanja kakva mi poznajemo iz naše prošlosti", kazao je Zaoralek u jutarnjem intervjuu za češki radio.

POVEZANE VESTI

Nedelja 02.03.2014. 14:16
A vi ste kao "garant mira"!
Nedelja 02.03.2014. 14:23
Danas Krim sutra KiM! Slava Russkoj armiji!
Nedelja 02.03.2014. 14:18
хахахахаааа сада вам простаје само да кокодачете, скичите, грокћете, њиштите и пиштите из седишта нате....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online