Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
47
Subota 01.03.2014.
13:21 >> 21:48h
Beta, Srna A

Invazija Rusa na Krim!

Ruske snage pokušale su danas da preuzmu kontrolu nad protivavionskom raketnom bazom na Krimu, rekao je ukrajinski vojni izvor, prenosi Interfaks, dok je ukrajinski ministar odbrane Igor Penjuk rekao da je Rusija poslala 6.000 ljudi i 30 blindiranih vozila u autonomnu oblast Krim, na jugu Ukrajine.

21:45 - Gradski savetDonjecka odbio je da prizna novu samoproklamovanu vlast u Ukrajini i odlučila da će raspisati refendum o statusu tog regiona. Savet je odlučila da, pored ukrajinskog, proglasi i ruski jezik kao zvanični jezik tog regiona.
21:34 - Agencija Rojters navodi da su dva ruska vojna broda primećena blizu Sevastopolja.
21:30 - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun saopštio je večeras da je "ozbiljno zabrinut zbog pogoršanja situacije" u Ukrajini i dodao kako planira uskoro da razgovara sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.
20:48 - Ukrajinske oružane snage su stanju pune bojeve gotovosti, saopštio Savet za nacionalnu bezbednost Ukrajine.
20:44 - Rusija mora da poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i granice Ukrajine, rekao je generalni sekretar NATO Anders fog Rasmusen. "Potrebna je hitno smirivanje situacije na Krimu", objavio je Rasmusen danas na svom Tviter profilu. On je dodao da članice Alijanse pažljivo prate situaciju.
20:01 - Poljski premijer Donald Tusk upozorio je da svet zbog situacije u Ukrajini stoji na ivici sukoba čije posledice nije još u stanju da sagleda.
19:34 - Lider ukrajinske radikalne grupe ’’Pravi Sektor’’ Dmitrij Jaroš pozvao je vođu čečenskih militanata Dokua Umarova, koji se nalazi na ruskoj listi najtraženijih zločinaca, da napadne Rusiju.
19:05 - Lider partije Udar Vitalij Kličko pozvao je na ''generalnu mobilizaciju'' pošto je ruski parlament dozvolio predsedniku Vladimir Putinu slanje vojnih trupa u Ukrajinu.
18:31 - Bivši premijer Ukrajine Julija Timošenko sastaće se u ponedeljak sa Vladimirom Putinom, gde će razgovarati o situaciji u toj zemlji, piše Itar tass.
18:00 - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće u subotu uveče hitan sastanak o krizi u Ukrajini pošto je Rusija najavila da će da pošalje vojne snage na Krim. Diplomata iz Luksemburga, zemlje koja će ovog meseca da predsedava Savjetom, rekao je da će sastanak početi najverovatnije u 20 časova, a sazvan je na zahtev Velike Britanije.
17:01 - Oko 97 osoba povređeno je u sukobi proruskih pristalica i demonstrata koji podržavaju promene u Ukrajini, navodi ''Raša tudej''.
16:30 - Članovi Gornjeg doma Saveta Federacije odobrili su zahtev predsednika Rusije Vladimir Putina, koji je zatražio dozvolu da pošalje vojne snage u Ukrajinu
15:20 - Predsednik Rusije Vladimir Putin zatražio je od Gornjeg doma Saveta federacije dozvolu da pošalje vojne snage u Ukrajinu do normalizacije situacije u toj zemlji, saopštio je Kremlj.
15:01 - Ruski parlament pozvao je danas predsednika Rusije Vladimira Putina da iskoristi sve mogućnosti da zaštiti stanovništvo Krima "od bezvlašća i nasilja" i stabilizuje situaciju u toj ukrajinskoj autonomnoj oblasti. Savet Državne Dume danas je usvojio je dva dokumenta o tome, u ime "poslanika Državne Dume", izjavio je novinarima predsednik Dume Sergej Nariškin.
14:59 - U centru Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini u toku su demonstracije, a kako izveštavaju ruske agencije proruski demonstranti zauzeli su zgrade lokalne administracije i podižu rusku zastavu.
14:00 - Šef gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko rekla je danas da ne može da odbaci raspoređivanje ograničenog broja vojnika na Krimu radi zaštite baze ruske Crnomorske flote i ruskih građana.
 

Izvor navodi da je oko 20 vojnika ušlo na teritoriju baze na zapadnom delu Krima, i pokušalo da je zauzme. Interfaks je javio da su u toku pregovori, ne navodeći detalje.

Drugi neimenovani ukrajinski vojni izvor rekao je da su ruske snage preuzele kontrolu nad vojnim aerodromom na istoku Krima.

Pročitajte još:

Ruski vojnik u Ukrajini

* Vlasti Krima: Putine, pomagaj!

* Zašto je Krim toliko važan Rusiji?

* Rusi izvršili invaziju Krima, prebacili 2.000 vojnika, stižu i bajkeri

* Živ je: Nisam svrgnut, fašisti me ruše!

* Duma krči put Krimu ka Rusiji

* Rusi i prorusi zauzeli aerodrome na Krimu

Aerodrom u gradu Kirovskoje koristi se uglavnom za vojne transportne avione.

Za to vreme međunarodni aerodrom u Simferopolju na Krimu saopštio je danas da je njihov vazdušni prostor zatvoren i da je prekinut aviosaobraćaj.

"Zbog ograničene upotrebe vazdušnog prostora aerodrom je privremeno suspendovao sve dolazeće letove", navodi se u saopštenju.

Donjeckom se ori: Rusija, Rusija!

Oko 10.000 proruskih protivnika
novih vlasti u Ukrajini okupilo se danas na ulicama grada Donjecka, uporištu svgnutog predsednika Viktora Janukoviča.

"Rusija, Rusija", skandirali su učesnici demonstracija koji su nosili ruske zastave

Proruske vlasti na Krimu i Crnomorska flota dogovorili su zajedničko obezbeđenje zgrada na Krimu, saopšteno je danas iz presslužbe Flote, a prenela RIA "Novosti". Premijer Krima Sergej Aksjonov rekao je ranije da ruski vojnici obezbjeđuju neke objekte.

"Rusija je od juče šalje svoje snage "bez obaveštenja i bez dozvole Ukrajine, što je u suprotnosti sa principom nemešanja u politiku susedne države", rekao je Penjuk na sastanku ukrajinskog saveta ministara.

Proruske vlasti Krima pozvale su danas ruskog predsednika Vladimira Putina da pomogne da se uspostave "red i mir" na toj teritoriji. Ukrajinske vlasti su juče osudile "agresiju ruske vojske" na Krimu, gde se nalazi baza crnomorske flote ruske mornarice.

Pogledajte kako su ruski vojnici zauzeli zgradu parlamenta Krima:

POVEZANE VESTI

Subota 01.03.2014. 16:07
Invazija, a nije invazija pomaganje vehabija u Siriji. Irak nije invazija. UN, EULEKS, KFOR i ostala govna na Kosovu i Metohiji nisu invazija, je li?! More nanu li vi naninu. Dok su trajale igre u Sočiju, na njemačkim medijima sam gledao klasičnu primitivnu antirusku i antiputinovu propagandu Njemaca preko voditelja. Svi termini bili su: "Putinove olimpijske igre", "Putinov Soči", "Putinova Rusija", "Poraz za Putina!" i sl. Jadnici i bijednici! Toliko o zemlji "pjesnika i mislioca". Gebelsovski recept propagande caruje, samo što sprovode želju Vašingterne kojoj služe vjerno ka' Hrvati Vatikanu.
Subota 01.03.2014. 18:57
'''Ovo je čista agresija na Ukrajinu !!!Kao i na Hrvatsku kad je JNA napala.'''' Hrvatska je priznata 1992,. do 1992 ne postoji kao nezavisna država, cijelu 1991 je postojala i SFRJ i JNA. SFRJ postoji do 1992. Znači, ako se gleda realno, tokom cijele 1991 i općenito taj rat u bivšoj SFRJ; to je bio rat JNA sa hrvatskim paravojnim formacijama, teroristima, separatistima (zng, hos, mup). To je prava istina, to je apsolutno neoborivo, a JNA je imala i USTAVNU DUŽNOST da ih potuče što nije napravila. JNA je reagirala samo onda kada bi ih hrvatski teroristi napali, blokirali kasarne i tako dalje.
Subota 01.03.2014. 13:26
Ovo je čista agresija na Ukrajinu !!! Kao i na Hrvatsku kad je JNA napala.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online