Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
22
Petak 28.02.2014.
13:52
Beta A

FA: Rusija ne može ni ratom ni gasom da pritisne Ukrajinu

Vojna intervencija Rusije u Ukrajini, uprkos velikim vojnim vežbama blizu granice s Ukrajinom, kao i embargo na gas, čemu je Moskva ranije pribegavala kao sredstvu pritiska na Kijev, nisu izgledni, ocenjuje američki časopis Forin afers.

Ruski vojnici i oklopnjaci održavaju mir i bezbednost na ulicama Sevastopolja
 

U analizi se navodi da je ukrajinska vojska četiri puta veća od gruzijske s kojom su se ruske snage poslednje sukobile, ali i da su ukrajinske snage razvile dobru saradnju sa zapadnim vojskama, kao i da su dugo - još od sovjetskih vremena - pripremane za front u velikom ratu.

Traže garanciju SAD i Britanije

 

Parlament Ukrajine je u Kijevu doneo rezoluciju tražeći da Rusija obustavi mere protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, i zatražio sastanak Saveta bezbednosti UN o krizi. Ruski ministarstva spoljnih poslova i odbrane nisu to komentarisala.

 

Parlament je u posebnoj rezoluciji pozvao SAD i Veliku Britaniju da garantuju suverenitet zemlje pošto su naoružani ljudi noćas zauzeli dva aerodroma na Krimu.

 

SAD, Velika Britanija i Rusija su garanti nezavisnosti Ukrajine na Medmorandumu iz Budimpešte potpisanom 1994, pošto je ta zemlja odustala od svog nuklearnog naoružanja.

Forin afers ocenjuje i da je malo verovatan embargo na gas Ukrajini, jer se time prekidaju isporuke gasa u članice Evropske unije, što Moskva sada ne može da priušti s obzirom na "rusku ekonomsku stagnaciju" i na to da joj je izvoz gasa jedan od najvećih izvora prihoda.

Još jedan razlog zašto je malo verovatan embargo na gas, čemu je Rusija dva puta pribegla radi pritiska na Kijev u poslednjih 10 godina, jeste to što je, po sporazumu iz 2010, Ukrajina do 2042. godine Rusiji ustupila luku u Sevastoplju za bazu ruske Crnomorske flote, a zauzvrat dobila ograničenje cene gasa.

Što se tiče vojne intervencije, nije verovatno da će "Rusija pokazati istu spremnost za borbu s ukrajinskim vojnim snagama, kao što je bilo s gruzijskim", navodi Forin afers dodajući da su čak i protiv relativno beznačajnih gruzijskih snaga 2008. ruske snage pokazale "značajne operativne slabosti".

Pored toga, vodeći članovi ukrajinskog oficirskog kadra, uključujući vršioca dužnosti ministra odbrane Volodomira Zamana, iskazali su prozapadni stav i bilo bi "izvanredno rizično za ruske snage da pokušaju da se suoče s njima", navodi se u analzi. Forin afers dodaje da su stotine ukrajinskih vojnika blisko sarađivale sa SAD i NATO, kao i da su SAD obučile na svom tlu više od 500 ukrajinskih oficira u okviru programa međunarodnog vojnog školovanja.

Najveći povod za intervenciju Rusije moglo bi biti izbijanje većeg nasilja nad ruskim stanovništvom na Krimu, zbog čega bi "Rusija mogla ponuditi da obezbedi oružanu 'mirovnu' pomoć svojim ugroženim sunarodnicima, kao što je uradila u moldavskom Pridnestrvolju 90-ih".

"Ako bi antiruski protesti postali zaista nasilni - na primer, ako se umešaju naoružane ekstremističke ultrancionalističke grupe, slične onima koje su delovale u Kijevu prošle nedelje - onda bi Rusija mogla poslati manje kontigente iz sevastopoljske baze da zaštiti lokalne Ruse", navodi Forin afers.

Mada bi ukrajinske snage mogle da se u teoriji suprotstave ruskim, na to bi se Kijev teško mogao odlučiti s obzirom na prorusku većinu na Krimu, ali i preku potrebu da ne bude krize u drugim delovima Ukrajine.

Nije jasno, navodi Forin afers, ni šta bi evropski i američki političari mogli da urade da spreče rusku intevenciju, pošto je "nezamislivo da ratom zamoren i štednjom opterećen NATO, pošalje snage u ukrajinski građanski rat da se bori protiv Rusije". Zapad bi mogao uvesti sankcije, ali nije jasno šta bi one donele, niti kako bi funkcionisale, ocenjuje se u analizi časopisa za spoljnu politiku.

U postojećoj situaciji Zapad treba da uradi sve što može da podrži etos nenasilja u Ukrajini, a posebno na Krimu, kao i da ohabri ukrajinske policijske snage da spreče ultranacionaliste iz drugih delova Ukrajine da dođu na Krim, zaključuje Forin afers.

POVEZANE VESTI

Petak 28.02.2014. 13:59
Ono što je sigurno UKRAJINCI su zahvaljujući EU I AMERIČKIM ZLIKOVCIMA izabrali put STRADANJA . TRAŽILI STE IMAĆETE . NAŽALOST TAKO ĆE BITI ...
Petak 28.02.2014. 13:59
Шта они мисле да су оби који су обучавани у НАТО-у неки врсни стратези.Украјинска војска је маргинална и слабо наоружана углавном совјетским оружјем које је поприлично застарело.Сиромашна држава-сиромашна војска.
Petak 28.02.2014. 14:18
Kako oni odmah primjećuju, ukrajinska vojska je 4 puta veća od gruzijske...., dobro..., u Gruziji je rat trajao 4 dana, što znači u Ukrajini 16...! I ko nam to kaže, ameri, koji se bore u Afganistanu sa talibanima, već godinama bez ikakvog uspjeha, dapače, gledaju, kako da se izvuku iz brloga ! Jedino ih pohlepa drži još tamo, veliki su unosi od opijuma !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online