Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.03.2010.
17:24
Tanjug A

Bugarski policajci protestuju

U Sofiji danas protestuje nekoliko hiljada policajaca koji izražavajući nezadovoljstvo predlogom Vlade desnog centra premijera Bojka Borisova sami uplaćuju obavezno osiguranje.

Obećala policajcima pregovore: Tsetska Tsacheva
 

U Vladi je uručeno pismo sa zahtevima policajaca, dok u Predsedništvu takvo pismo nije primljeno uz obrazloženje da nema ko da ga primi, što je izazvalo nezadovoljstvo i zvižduke.

Posle uručenja pisma, iz Vlade je policajce primila portparolka Tsetska Tsacheva, koja je obećala policajcima da će uraditi sve što je u jenoj moći da im omogući da pregovaraju sa nadležnima.

Jedan od vođa policijskog sindikata Ivan Savov rekao je da je policiji neophodna istinska reforma i da neko treba da sakupi smelost i da kaže kakvi su prioriteti bugarskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

U sistemu bugarskog MUP radi 47.000 policajaca, 8.000 vatrogasaca, 5.000 administrativnog osoblja i 3.000 u naučno-istraživačkim centrima.


Proizlazi da u Bugarskoj sa 7,6 miliona stanovnika koliko ih je, prema Nacionalnom statističkom institutu bilo 2008, radi 618 policajaca na 100.000 žitelja.

Drugi sindikalni funkcioner Valentin Popov rekao je da se policija suočava sa tri grupe problema - socijalni dijalog, materijalno-tehničko obezbeĐenje i plate.


Popov je upozorio da kasne rezultati sa sociojalnog dijaloga između političkog rukovodstva i službenika MUP-a , ali i da policajci nema pravo na kolektivni ugovor o radu i efektivni štrajk, kao zaposleni u drugim oblastima.


Bugarski ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov, koji se takođe uključio u protestnu šetnju, rekao je da plate policijskim službenicima neće biti smanjene, kao i da će se iznaći mogućnost da se nadoknadi obavezno osiguranje.


Cvetanov koji je i zamenik premijera i član vladajuće stranke "Građani za evropski razvoj Bugarske" (GERB), najvio je i mogučnost povećanja toplog obroka sa 15 na 30 evra mesečno.

Stručnjaci veruju da je jedino rešenje u reformama - otpuštanju 50 odsto policajaca, rastu plata i drastičnom povećanju materijalne baze.


Pa i u tom slučaju Bugarska će imati više policajaca od Rumunije, u kojoj ih sada ima 209 na 100.000 stanovnika.


Policajci tvrde da protest nema političku pozadinu.U protestima učestvuju i rumunski policajci, članovi policijskog sindikata iz susedne zemlje koji su na protestu dočekani aplauzima. Protest podržavaju i vojna lica, ali i sindikat poreskih službenika. Poreznici protestvuju protiv najavljenog smanjenja plata za oko 12 odsto. Trenutno prosečna plata bugarskih poreznika iznosi između 280 i 300 evra.


Bugarski mediji preneli su da je danas oko 100 službenika protestvovalo u Varni. Bugarska prema zvaničnim podacima ima najviše policajaca po glavi stanovnika u Evropskoj uniji (EU).

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online