Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Sreda 26.02.2014.
13:20 >> 21:10h
blic.rs, b92.net, Srna, Vestionline, RTS A

Uživo sukobi na Krimu: Jedni žele Putina, drugi viču ''Alahu akbar''

U sukobu između pristalica i protivnika nove ukrajinske vlasti kod zgrade Vrhovnog sovjeta Krima u Simferopolju jedna osoba je poginula, a da je 30 povređeno, tvrde svetski mediji. 50-godišnjak je nastradao u stampedu kada je grupa Rusa naletela na grupu Tatara. Izveštač agencije RIA "Novosti" ranije je rekao da je video nekoliko okrvavljenih ljudi. Jedna grupa stanovnika Krima zahteva od rukovodstva da ne prizna novu državnu ukrajinsku vlast, dok druga grupa, u kojoj su predstavnici krimskih Tatara, podržava smenu vlasti u Ukrajini.

Neredi u Simferopolju
 
20:49 - NATO podržava nezavisnost i suverenitet Ukrajine u okviru postojećih granica, rekao Anders Fog Rasmusen.
20:35 - Najmanje 30 osoba je povređeno u sukobima pro-ruskih demonstranata i Tatara. Tri demonstranta su teže povređena, javlja unian.net.
20:04 - Vođe ukrajinskog protestnog pokreta predložile su poslanika i jednog od opozicionih lidera Arsenija Jacenjuka za novog premijera, prenosi agencija AP.
17:32 - Ukrajinsko tužilaštvo saopštilo je da je raspisalo poternicu za bivšim predsednikom te zemlje Viktorom Janukovičem.
16:11 - Rusija je saopštila da ukrajinski ekstremisti "nameću svoju volju" i podstiču verske tenzije u Ukrajini posle smjene predsednika Viktora Janukoviča. Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su pretnjama izloženi sveštenici i imovina crkve povezane sa Ruskom pravoslavnom crkvom.
16:02 - Tri bivša ukrajinska predsednika Leonid Kravčuk, Viktor Kučma i Viktor Juščenko optužili su danas Rusiju da se meša u unutrašnje stvari Ukrajine.
15:58 - Jedna osoba poginula je u sukobima demonstranata, navodi BBC. Kako javlja reporter BBC-a, čovek star oko 50 godina stradao je u stampedu kada je grupa Tatara naletela na grupu Rusa.
15:31 - Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je proveru borbene gotovosti vojske u centralnom i zapadnom delu Rusije, prenele su ruske novinske agencije, ali se u saopštenju ne navodi da li ta provera ima veze sa situacijom u Ukrajini.
13:20 - Tuča između protivnika promena režima Viktora Janukoviča i onih koji podržavaju smenu ukrajinskog predsednika.

Deo stanovnika Simferpolja ne želi da se Krim povinuje Kijevu, a lokalna zajednica muslimanskih Tatara izražava podršku novim ukrajinskim vlastima. Oba skupa, kojima prisustvuje nekoliko hiljada ljudi, dešavaju se ispred zgrade lokalnog parlamenta. Etnički Rusi uzvikuju "Rusija" i "Berkut", što je ime specijalne policijske jedinice koja je rasformirana odlukom novih vlasti u Kijevu, prenela je stanica "Raša tudej". 

U izveštaju se navodi da druga strana uzvikuje "Ukrajina", ''Alahu Akbar'', "Krim nije Rusija". Proruski demonstranti drže ruske zastave, a Tatari ukrajinske i zastave svojih nacionalnih organizacija. Policajci su u jednom trenutku napustili mesto održavanja demonstracija, ali su se vratili i pokušavaju da razdvoje dve strane.

Policajci nisu naoružani i raspolažu samo gumenim palicama. RIA Novosti navode da u Simferopolju pripadnici policije sa teškoćama kontrolišu situaciju kod zgrade parlamenta, gde se okupilo približno nekoliko stotina protivnika nove vlasti kao i najmanje 2.000 krimskih Tatara, dok je Itar-Tas, u međuvremenu, javio da su se pripadnici milicije povukli od zgrade parlamenta.

Prema izjavi predstavnika organizacije "Rusko jedinstvo" Sergeja Aksjonova, "ljudi su se okupili da zaštite svoju istoriju, svoj jezik i svoju kulturu".

Parlament Autonomnog Regiona Krim sada treba da odluči kada će biti održana sednica na kojoj će biti zauzet zvaničan stav prema novim vlastima u Kijevu. Tatarska zajednica protivi se održavanju sjednice parlamenta na kojoj bi bilo razmotreno to pitanje.

Predsednik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov odbacio je medijske navode da će poslanici razmatrati mogućnost secesije Autonomnog Regiona Krim od Ukrajine. Na protestima protiv prevrata - kojim je s vlasti svrgnut ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, a parlament u prestonici preuzela prozapadna opozicija - pojavilo se oko 20.000 ljudi, piše ''Blic''.

Putin je naš predsednik: Protest u Sevastopolju
 


Sa druge strane, u Sevastopolju je zapaljena zastava Ukrajine, demonstranti su mahali ruskim zastavama i tražili od Vladimira Putina, predsednika Rusije, da ih zaštiti. ''Putin je naš predsednik'', pisalo je na jednom od transparenata među masom koja je za novog gradonačelnika izabrala Alekseja Čalova, biznismena i ruskog državljanina čiji je pogled uperen ka Moskvi.


Na poluostrvu Krim, od oko dva miliona žitelja skoro 60 odsto čine Rusi, a komanda ruske Crnomorske flote u luci Sevastopolj, posle Odese najveće u Ukrajini, upošljava čak 25.000 ljudi, pa nije ni čudo što uživa veliku podršku lokalnog stanovništva.

Pročitajte i:

* Da li će EU i Rusija da "zarate" oko Ukrajine?
* "S naoružanim Ukrajincima ne razgovaramo"
* Moskva: Ne napadajte Ruse, ne izazivajte rat

Poslednji nemiri koji su zahvatili ovu luku od nedelje najveći su od 2008, najteže rusko-ukrajinske krize oko Krima. Tada je predsednik Viktor Juščenko zapretio izmeštanjem komande ruske Crnomorske flote iz Sevastopolja da bi joj njegov naslednik Janukovič potom produžio zakup za još 25 godina, a u zamenu dobio nižu cenu ruskog gasa.


Situaciju na poluostrvu dodatno komplikuje činjenica da pored Ukrajinaca, koji čine oko četvrtine populacije, tu živi i oko 300.000 Krimskih Tatara, muslimana lojalnih Kijevu koji, prema pisanju britanskog ''Gardijana'', odbacuju svaku vrstu pridruživanja Rusiji.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.02.2014. 13:28
Jedno je više nego sigurno . RUSIJA IH NA CEDILU NEĆE OSTAVITI NI PO KOJU CENU .
Sreda 26.02.2014. 14:51
Zivela Rusija i Pravoslavlje!!! ALLAH U EKSER!!!
Sreda 26.02.2014. 15:33
Muslimani svida u svetu prave probleme.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online