Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.02.2014.
02:22
Vestionline A

Pobuna azilanata u "australijskom gulagu"

Među azilantima na ostrvu Manus prošlog izbila je pobuna u kojoj je australijsko osoblje, zajedno sa čuvarima privatne firme, pobeglo iz logora. Pobunjeni azilanti probili su ogradu pritvora, koji je ostao prazan. Za sada izveštaji govore o jednom poginulom azilantu, drugom u kritičnom stanju zbog povreda na glavi i trećem pogođenim iz vatrenog oružja. Ukupno je povređeno 77 osoba, od kojih 13 ozbiljno.

Jedan azilant poginuo, 77 povređenih
 

Azilanti tvrde da su se čuvari firme G4S udružili sa lokalnim meštanima sa mačetama i puškama, da bi ponovo ušli u kamp i opkolili ih. Kako navode mediji sa Papue Nove Gvineje, kao i novozelandski radio, prema nepotvrđenim izveštajima, do 50 azilanata samo u jednom delu zatvora zadobilo je povrede mačetama. Isti mediji tvrde i da su policajci pucali na azilante.

Loši uslovi

 

Pritvor na Manusu osnovan je kao deo plana Džona Hauarda 2001. godine. Australijsko osoblje boravi u "plovećem hotelu" za koji se plaća 6.000 dolara za noć. Iz pritvora su stizali više puta ponovljeni izveštaji da je prenaseljen, ali su oni demantovani. Inspekcija Amnesti internešenela prošle godine je saopštila da zatvorenici u ovom tropskom predelu dobijaju samo pola litra sveže vode za piće dnevno. Inspekcija je, takođe, utvrdila da u tuševima i toaletima nema sapuna. Troškovi održavanja centra iznose, kako se računa, oko 500.000 dolara godišnje po zatvoreniku.

"Lokalno stanovništvo naoružano mačetama, cevima, štapovima i kamenjem napalo je azilante, a jednog od njih bacili su s drugog sprata zgrade", navodi jedan izveštaj. Takođe, ima informacija da su iz obližnje mornaričke baze dovedeni vojnici da pomognu u uspostavljanju reda i mira.


Trenutno na ostrvu Manus ima 1.300 azilanata koji čekaju na odluku o legalnom statusu. Prema rečima ministra za doseljavanje Skota Morisona, on je obavešten da je došlo do "novog i još ozbiljnijeg incidenta" sa pritvorenicima, koji su probijali ograde i bežali.


"Obim i priroda događaja koji su se tamo odigrali i proboj ograde još se proveravaju", kaže on. "Obavešten sam da je sve osoblje na broju, da je uspostavljena kontrola i da nije bilo oštećenja važnije infrastrukture".


Zastupnici izbegličkih prava tvrde da se na ostrvu "otvorio pakao" pošto su posle incidenta nanovo narasle tenzije. Prema nepotvrđenim izveštajima, pritvor je bio ispražnjen pošto su ograde oborene. Neobavezno osoblje je evakuisano, a azilanti koji nisu učestvovali u proboju odvedeni su na obližnji stadion, izveštava "Australijen".

 

Morison tvrdi da palice nisu upotrebljavane tokom pobune, ali da ima izveštaja o "jednom broju osoba sa ozbiljnim povredama". On ističe da policija s Papue nije bila pozvana na mesto incidenta, uprkos tome što ima svoju komandu izvan centra.


U Kanberi, pomoćnica lidera opozicije Tanja Plibersek kazala je da je Australijancima trebalo saopštiti detalje o incidentu. "Imamo Australijance koji rade na Manusu i, naravno, mi smo zabrinuti za svakog azilanta ili lokalnog stanovnika koji je mogao da bude povređen ili u opasnosti na bilo koji način", izjavila je ona ABC radiju u utorak.


Inače, ovaj incident usledio je samo 24 sata posle sličnog pokušaja. U vezi s tim, ministar Morison kazao je da se sada obavlja uvid u nasilje, u kome je 19 azilanata primilo pomoć zbog povreda. On je odbacio tvrdnje da je zatvorenicima rečeno da neće dobiti smeštaj u Australiji ili Papui Novoj Gvineji. Ipak, priznaje da je pobuna počela posle "napetog" sastanka između zatvorenika i zvaničnika. "Nakon tog sastanka, postali su nervozni i počeli sa skandiranjem", rekao je ministar.

Australijski gulag

 

Posle vesti od ubijenom azilantu, lider Zelenih, Kristine Milni zatražila je da pritvor bude odmah zatvoren.


"Ovo je tačno ono od čega se strahovalo - da to mesto postane australijski gulag", rekla je ona reporterima u Hobartu, ističući da gospodin Morison treba da ponudi potpuno objašnjenje.


"Ministarska je odgovornost da se reaguje i Skot Morison treba da prestane da sakriva. Bedno je i kukavički od njega da neprekidno odbija da odgovori na pitanja kada se to njemu sviđa i da sada pokušava da to prebaci na nešto s čime vlasti na Papui treba da izlaze na kraj. On ima s tim da se suoči, on je ministar", dodala je ona.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online