Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 14.02.2014.
01:34
Vesti A

Rešila da rodi bebu sa dva lica i dva mozga

Roditelji još nerođenog deteta sa dva lica i dva mozga odbijaju savete lekara da prekinu trudnoću.

Trodimenzionalni prikaz bebe sa dva lica
 

Rene Jang i Sajmon Hauvi iz Tregara na zapadu Sidneja kažu da su bili šokirani kada je na rutinskom ultrazvuku uočeno da blizanci koje očekuju u stvari nisu dvoje, nego jedno dete. Trodimenzionalna skenirana slika pokazuje dete sa dve noge, dve ruke, telom i svim drugim vitalnim organima, uključujući i zdravo srce.


Međutim, iznad vrata, dete ima na lobanji dva lica, tačan duplikat očiju, nosa i usta, kao i dva mozga sa jednom moždinom.


- Šokirani, zbunjeni, pomalo od svega... Nisam bio siguran kako da prihvatim to što su mi objašnjavali - kazao je Hauvi emisiji "Current Affair", TV mreže Devet.

Male šanse da preživi

Specijalista za trudnoće Greg Kezbi u karijeri je video više sijamskih blizanaca, ali nijednog kao ovo.
- Ovo je najjređa vrsta blizanaca, ako bismo govorili u brojevima, bilo bi jedan prema milion ili prema dva miliona onih kod kojih postoji ova vrsta anomalije.
Dr Kezbi kaže da su male šanse da beba preživi porođaj, ali ako se to desi, nega bi bila vrlo skupa.

Pojava je poznata pod imenom kraniofacijalna hiperhidroza ili diprozopus i toliko je retka da je dosad zabeleženo svega 35 slučajeva. Nijedno tako rođeno dete danas nije živo.


Rene Jang, koja pati od reumatoidnog artritisa, bila je trudna dve nedelje i dva dana kada su doktori došli do ovog nalaza - suviše kasno za pobačaj, mada ovaj par ne razmišlja o tome kao mogućnosti. Ona, inače, mora da se porodi, bez obzira na to je li trudnoća prekinuta ili ne. Kaže da bi onda radije dala svojoj kćerki - ili "kćerkama", ako bi se računalo kao dva deteta - najbolju priliku da preživi.


- Isto je to kao imati dete sa autizmom ili Daunovim sindromom. Ne verujem da bi bilo u redu prekinuti trudnoću, neka sve ide po planu - kaže njen muž i navodi da i ona misli isto.


Ali, navodi gospodin Hauvi, lekari se ne slažu i nagovaraju roditelje, koji već imaju sedmoro dece, da porodilja pobaci nerođenu bebu "zato što će izgledati nakazno".


- Mi imamo stvarno veliku familiju, i ne mešamo se mnogo sa okolinom, izuzev u školama koje deca pohađaju. Imamo dobru familijarnu osnovu i ona nam je podrška - kaže otac.


Familija koja će uskoro brojati deset članova, a nastanjeni su u četvorosobnoj kući u državnom smeštaju i žive od invalidskih penzija i penzija za negovatelje, ističe da će se boriti i s tim kad bude vreme.

Poslednji slučaj 2008.

Poslednji poznati slučaj diprozopusa zabeležen je kod bebe po imenu Lali, rođene 2008. u udaljenom indijskom selu. Imala je problema sa hranjenjem i dva meseca posle rođenja je umrla.
- Ako budem imala bebu samo dva dana, bila sam s njom dva dana. Ako ništa, provela sam s njom neko vreme - kaže Rene Jang, koja je sada u 19 nedelji trudnoće.

POVEZANE VESTI

Petak 14.02.2014. 03:02
Pa jedite GMO hranu.
Petak 14.02.2014. 02:33
mislim da su trebali primit savjet lekara.Ako novorodjence i prezivi,patit ce se cijelog zivota.a i ostaloj robini nece biti lako tu patnju posmatrat.
Petak 14.02.2014. 13:53
Rene Jang, koja pati od reumatoidnog artritisa, bila je trudna dve nedelje i dva dana kada su doktori došli do ovog nalaza - suviše kasno za pobačaj 2 nedelje i 2 dana....suviše kasno za pobačaj.....???? Da li vi u VESTI imate lektora ili nekog iole pismenog novinarčića?! Očito da nemate ne samo za ovaj tekst nego mnoge tekstove koje svakodnevno plasirate....katastrofa !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online