Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.02.2014.
16:22
Beta A

Poljska: Kako pedofila zadržati u zatvoru?

Poljske vlasti pokušavaju na sve načine u poslednji čas da spreče da iz zatvora u Žešovu izađe zloglasni pedofil, serijski ubica Marijuš Trinkjevič, posle 25 godina robije. Upravnik zatvora je dan pred njegovo oslobađanje podneo i krivičnu prijavu da je u ćeliji Trinkjeviča nađena dečja pornografija.

Za pedofila bolje da ostane u zatvoru... inače ga linčovaše
 

Poljska već nedeljama živi u atmosferi linča pošto se pokazalo da Trinkjevič, koji je zbog otmice, silovanja i posebno brutalnog ubistva četvorice dečaka osuđen 1980-tih godina na četvorostruku smrtnu kaznu, može danas da izađe na slobodu. Amnestijom iz 1989. godine smrtna kazna mu je preinačena na 25 godina zatvora, pošto tada u Poljskoj nije postojala doživotna robija.

Posebni zakon koji je parlament usvojio prošle godine, ali omaškom je objavljen tek u januaru, donet je upravo zbog Trinkjeviča i još oko 40 neizlečivih serijskih ubica, kako bi ih vlasti izolovale u posebnom zatvorskom centru na psihijatrskom posmatranju.

Zatvorska služba zatražila je od suda da izoluje u tom centru Trinkjeviča kao čoveka kod koga preti opasnost da će i posle boravka u zatvoru nastaviti po starom, jer i sam priznaje da je neizlečiv iako je pristao na takozvanu hemijsku kastraciju. Na slobodi mu takođe preti linč, na koji već pozivaju masovno Poljaci na društvenim mrežama.

Sud u Žešovu je međutim odgodio ročište za 3. mart a ukoliko sud ne prihvati danas privremenu meru zadržavanja u zatvoru Trinkjevič najkasnije u ponoć izlazi na slobodu, doduše uz policiju već spremnu da ga prati i prisluškuje.

"On uopšte ne treba da izađe na slobodu. Neka ga puste i biće masakr. Kada su amnestijom odustali od smrtne kazne, trebalo je da mu daju po 25 godina za svako uzbistvo. To je 100 godina, tako je to u SAD", kazao je poljskim medijima Stanjislav Kačmarek, otac jednog od dečaka koje je Trinkjevič silovao i ubio.

Atmosferu linča podgrevaju i poljski mediji pošto ponovo na svetlo dana izvlače slučaj "satana iz Pjotrkova sa svim brutalnim detaljima a javnost je uzavrela i na društvenim mrežama je već mnoštvo stranica koje pozivaju na linč i dobijaju hiljade lajkova. U Pjotrkovu se već čulo da ako se pojavi, čeka ga metak od rođaka nekih od žrtava.

"U MUP-u smo spremni za sve varijante, čak i na najgoru da Trinkjevič ostane na slobodi do juna. Imamo razrađene sve varijante", kazao je poljski ministar unutrašnjih poslova Marek Bernacki.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online