Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.02.2014.
04:11
Vesti A

Za psovanje kazna 500 dolara

Pazite da ne psujete ulicom u NSW, u suprotnom moglo bi skupo da vas košta. Državna vlada Barija O'Farela, upravo je utrostručila kazne za psovanje na javnom mestu, kao još jedan deo propisa da se zaustavi nasilje izazvano alkoholom.

Povedite računa, lepše je (i mnogo jeftinije) uz kulturu
 

Tako će policija uskoro biti u mogućnosti da na licu mesta kažnjava do 500 dolara bilo koga koga čuju da koristi prostački rečnik. Dosad, kazna je bila 150 dolara. Nema spiska reči koje ne smeju da se koriste.

Čak i policija ima rezervi prema ovakvoj odluci. Tako Skot Veber iz Udruženja policajaca NSW kaže da je njima inače "noćna mora" da odluče da li je nečije izražavanje bilo uvredljivo i da to zavisi od subjektivnog prosuđivanja. On navodi da oni obično izriču kaznu, a nakon početnog upozorenja, ako se na javnim mestima, kao što su škole, glavna ulica ili park, na agresivan način koriste reči kao što su "f…" ili "c…".
 

Deo rečnika

Kritičari, kao advokat Džen Sanders, koja radi u besplatnom servisu pravnih usluga za mlade, kaže da je psovanje deo svakodnevnog rečnika i da će ovim zakon nepošteno kažnjavati manjinske grupe kao što su Aboridžini i mladi.
- Povećanje kazni neće naterati ljude od takvog ponašanja. Policajci ne vole nepoštovanje njihovog autoriteta, ne vole da se psuje, ali ne zato što su uvređeni tim rečima, isti rečnik naširoko se koristi među samim policajcima, a naširoko se koristi i u društvu.

Ipak, navodi on, policajci pozdravljaju veće kazne, jer bi one mogle da posluže kao opomena i "mnogo su bolje nego voditi ljude na sud".


Nove kazne su najviše na licu mesta za psovke u celoj Australiji. Policija u Viktoriji može da vas kazni sa 240 dolara, a u Kvinslendu će vas stajati 100 dolara ako "lanete" na javnom mestu. Jedina druga država gde se kazne izriču na licu mesta je Južna Australija.


Sudovi u NSW oklevaju da kažnjavaju zbog psovanja - 2010. godine sudija za prekršaje Pat O'Šejn presudila je da nazivanje policajaca "f…ing pigs" nije uvredljivo. Sada, međutim, ovlašćenja policije znače da se za psovanje više ni ne mora pred sud.


Kazne su takođe povećane za nasilničko ponašanje (sa 200 na 500 dolara), za pijanstvo ili drogu i nepoštivanje reda nakon naloga za razilaženje (sa 200 na 1.100 dolara), a za nastavljeno izazivanje nereda pri piću ili drogi sa 660 na 1.650 dolara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online