Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 25.01.2014.
09:55
Vestionline A

Pobegla od Staljina u Sibir, posle 70 godina moli za društvo

Agafja Likova već 26 godina živi sama usred Sibira. Ima skoro 70 godina i jedina je preživela od porodice Likov koja je još 1936. napustila civilizaciju i sklonila se u Sibir, gde su njeni roditelji došli u nadi da će izbeći Staljinove progone.

Agafja ispred svoje kolibe. Sve što ima su životinjice
 

Agafja je rođena 1944. ili 1945. godine, a sve do 1978. porodica je živela u potpunoj izolaciji. Međutim, tada je njihovu kolibu iz aviona primetila grupa sovjetskih geologa. Bilo je to 42 godine posle bekstva u Sajanske planine. Živi su bili sinovi Savin (45) i Dmitrij (36), kao i ćerke Natalija (42) i Agafja (tada 34).

Likova je ovih dana uputila pismo lokalnim novinama u kojem piše da je veoma usamljena i moli da se u njenu kuću koja je stotinama kilometara udaljena od najbližeg mesta, useli još neka "hrišćanska duša koja bi joj pravila društvo".

U pismu je napisala: "Ne znam kako će mi Bog pomoći da preživim ovu zimu. Nema mnogo ogreva. Treba da dopremim drva u kuću i moram da nastavim da čitam molitve. Gušim se i užasno mi je hladno dok to radim ove zime. To je moja bitka za opstanak, briga za kuću do iscrpljenja".

Društvo joj prave dve koze, jarac, osam mačaka, pas i kokoške... Tokom godine Agafju poseti neko od predstavnika regionalnih vlasti, ali zimi je sama, što je i razumljivo jer se do nje putuje dva dana i to podrazumeva putovanje brodom, tačnije hoverkraftom, pa manjim drvenim čamcem, a veliki deo puta se zatim mora prevaliti peške.

Agafja moli za milost ne samo zato što je stara i usamljena, već zato što je i bolesna. "Potpuno sam sama, imam mnogo godina, zdravlje mi je loše i sve sam bolesnija. Imam kvržicu na desnoj dojci i snaga me izdaje. Treba mi pomoć, pretpostavljam da u svetu ima ljubaznih ljudi. U suzama vas molim, u ime Hrista, da me ne ostavite samu i da budete milostivi prema siročetu u nuždi. Mora da ima još hrišćana unaokolo".

POVEZANE VESTI

Subota 25.01.2014. 11:14
Јадни људи. Стаљин је био непријатељ свега што је православно и словенско. Био је иницијатор да се у програм КПЈ унесе циљ да с еуништи српски хегемонизам на Балкану, ставрањем велике Албаније и велике Хрватске, као и стварањем вештачких нација и језика којима би се живо ткиво Србије искидало. Тако је и порушио хиљаде православних Храмова у Русији, пострељао хиљаде свештеника и монаха и још много тога. Тако су и ови људи његова жртва.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online