Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 22.01.2014.
13:56
Srna, Beta A

Mirovna konferencija: Lavrov brani Asada, Francuska neće da sluša

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun otvorio je jutros mirovnu konferenciju o Siriji u švajcarskom gradu Montreu, na kojoj su prvi put zajedno za stolom predstavnici sirijskog režima i opozicije u izgnanstvu. Ban je izjavio da su izazovi "ogromni" pred predstavnicima oko četrdeset zemalja i organizacija, među kojima su i šefovi ruske i američke diplomatije Sergej Lavrov i Džon Keri.

Ban Ki Mun otvorio mirovnu konferenciju

Ban Ki Mun: Sirijci, od vas zavisi

 

Sirijci snose najveću odgovornost za okončanje građanskog rata u svojoj zemlji, rekao je danas Ban Ki Mun na početku međunarodne konferencije. On je pozvao sirijske vlasti i opoziciju da pokažu dobru volju u prvim direktnim pregovorima.

 

"Znamo da je bilo ekstremno teško doći do ove tačke. Izgubili smo vredno vreme i mnogo, mnogo života. Izazovi sa kojima smo suočeni su teški, ali vaše prisustvo ovde budi nadu", rekao je generalni sekretar UN.

Sirijski ministar spoljnih poslova Valid al-Moalem optužio je na konferenciji opoziciju da su izdajnici i agenti Izraela i rekao da su susedne zemlje zapalile Siriju slanjem oružja i boraca u građanski rat u toj zemlji.

On je uzeo reč odmah posle američkog državnog sekretara Džona Kerija, koji je optužio sirijsku vladu da je pretvorila mirni protestni pokret u međunarodnu katastrofu i rekao da u prelaznoj vladi o kojoj se raspravlja na konferenciji neće biti mesta za sirijskog predsednika Bašara al Asada.

"Niko osim sirijskog naroda ne može da smeni predsednika", odgovorio je Al-Moalem Keriju.

Vođa sirijske opozicione koalicije Ahmad Džarba je, međutim, pozvao sirijskog predsednika Asada da preda vlast prelaznoj vladi. On je pozvao sirijsku državnu delegaciju da odmah potpiše dokument usvojen na prethodnom sastanku o Siriji "Ženeva Jedan", u kome se predviđa prenos Asadovih ovlašćenja na prelaznu vladu, uključujući i predvođenje vojske i besbednosnih sistema.

On je optužio Asadove snage da podržavaju Al Kaidu na ratištima u Siriji i pozvao Vladu da se povinuje sporazumu sa konferencije "Ženeva 1" i preda vlast prelaznom telu.

On je u govoru na međunarodnoj mirovnoj konferenciji rekao da objavljene fotografije na kojima se vide zatvorenici koje su mučili sirijski pripadnici snaga bezbednosti podsećaju na nacističke zločine iz Drugog svetskog rata.

Lavrov: Pustite Sirijce da reše svoje probleme

 

Zahvalivši se stranama koje su organizovale konferenciju, on je dodao da je zajednički zadatak okončati patnju u Siriji bez upotrebe sile. Lavrov je pozvao "spoljne igrače" da se ne mešaju u unutrašnje poslove Sirije i rekao da u rešavanju krize treba konsultovati Iran.

 

"Uvereni smo da će transformacija biti efikasna ako je čisto politička, bez upotrebe sile", rekao je Lavrov i dodao da unutrašnja opozicija treba da bude deo sirijskog nacionalog dijaloga.

 

On je pozvao sve strane da se povinuju međunarodnom pravu, ističući da Teheran treba da bude deo međunarodnog dijaloga. "Nema rešenja kroz upotrebu sile, dijalog je jedini način", rekao je Lavrov.

Džarba je dodao da je Asad odgovoran za zločine protiv čovečnosti u Siriji. Britanski list "Gardijan" objavio je u ponedjeljak, 20. januara, fotografije na kojima se vide zatvorenici koji su prošli torturu, ističući da postoje dokazi o sistematskom ubistvu 11.000 zatvorenika.

Francuska: Došli smo da smenimo Asada, a ne da slušamo propagandu

 

Cilj mirovne konferencija "Ženeva Dva" nije da gorovi o "terorizmu" već o " prelaznoj vladi", rekao je danas francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus obraćajući se delegaciji režima Bašara al Asada.

 

"Ne radi se o vođenju opštih razgovora o Siriji, niti izbacivanju propagandnih slogana, ili dobijanju na vremenu ili držanju govora u kojima se ponavlja reč terorizam", rekao je Fabijus na konferenciji o Siriji koja je danas počela u Montreu, u Švajcarskoj.

 

U izjavi novinarima na margini konferencije u Montreu nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer ocenio je da ne treba očekivati "čudo" na današnjoj konferenciji. "Već postoji mali napredak", pošto prvi put sve strane u Siriji sede "za istim stolom", kazao je Štajnmajer.

 

Štajnmajer očekuje "veoma emotivne razgovore", ali ne i proboj na konferenciji. Potrebno je izbeći eskalaciju i uspostaviti "ostrva mira" u Siriji kako bi se omogućilo da stanovnici dobiju humanitarnu pomoć, rekao je nemački ministar.

Svetske sile očekuju da će se ovom konferencijom bar početi proces okončanja trogodišnjeg sirijskog sukoba.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.01.2014. 15:58
Шта се ове француске пичкице јављају као неки фактор, боље да среде ситуацију у Паризу.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online