Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 14.01.2014.
13:33
M. Purić - Vesti A

Tesla ulazi u američke škole

Uz prisustvo brojnih zvanica i uglednih ličnosti iz sveta nauke, tehnike i umetnosti u njujorškom hotelu Njujorker u subotu 11. januara u organizaciji Tesline naučne fondacije održana je u druga po redu Memorijalna konferencija posvećena Nikoli Tesli.

Na Memorijalnoj konferenciji govorilo se o Teslinim izumima, tehnologiji i energiji, filozofiji življenja, ali i o njegovom uvođenju u američki nastavni plan i program
 

Ovogodišnji skup bio je podeljen na dva dela - u toku prvog dela govorilo se o Teslinim izumima, objašnjavana je njegova tehnologija i energija, filozofija življenja, a drugi deo bio je posvećen uvođenju Tesle u američki nastavni plan i program.

- Dugo smo razmišljali o ideji uvođenja Tesle u američki nastavni plan i program, ali pošto nismo imali jak tim nismo hteli da načinjemo tu temu - kaže Nikola Lončar, predsednik Tesline naučne fondacije, i dodaje:

Filozofija življenja

- Mi ne smemo da odustanemo od projekta uvođenja Tesle u nastavni plan i program i zato moramo da napravimo dobru bazu za profesore. Takođe ćemo raditi na tome da napravimo program za poslenastavne aktivnosti kao što su filmovi i prezentacije Teslinih izuma što može da zainteresuje decu. Teslina tehnologija je važna, ali za mene je još važnija njegova filozofija življenja. On je izvukao tehnologiju da bi napravio filozofiju življenja, našeg opstanka na planeti. Govorio je da na zemlji ima dovoljno energije i da ne treba da je vadimo iz zemlje. On je tražio rešenja za sve nas! - rekao je za kraj Nikola Lončar.

- Onda se pre nekoliko meseci javila Ešli Redfern Njuzvik, veoma mlada i energična direktorka jedne gimnazije za talentovanu decu u Filadelfiji i predložila da sarađujemo pošto u njenoj školi postoji program pronalazaštva. Ja sam to sa zadovoljstvom prihvatio, ali sam tražio da to bude pilot program za američke škole. Tada sam saznao da moramo da napravimo veliki elaborat ako želimo da sprovedemo u delo našu ideju uvođenja Tesle u škole.

Razgovarao sam sa određenim institucijama u Srbiji, jer Muzej "Nikola Tesla" to treba da verifikuje kako bi svi podaci o Teslinom životu i radu bili tačni i precizni. Nadamo se da ćemo u sledećih godinu dana uraditi taj elaborat, kaže i ističe da su se na konferenciji upoznali ljudi koji su zainteresovani za Teslu i da su napravljeni brojni dogovori o budućoj saradnji koja će imati za cilj promociju Teslinog života i dela u Americi.


Mlada rediteljka Sanja Beštić, koja je prošle godine režirala i postavila na Brodveju predstavu "Tesla" dobila je umetničku nagradu Bela golubica, dok je predsednik Fondacije Nikola Lončar dodelio posebnu nagradu za uloženi trud Marini Švabić. Plakete su dobili pijanista Dimitrije Vasiljević, zatim Vladimir Mijatović i Sofija Knežević koji su održali koncert, a osim njih u muzičkom delu skupa nastupio je poznati roker Momčilo Bajagić Bajaga koji je specijalno za ovu priliku doputovao iz Beograda.

Posebno prijatan deo konferencije bio je trenutak kada je Karla Li Džonston donela za sve vegetarijanske hamburgere i održala predavanje o Teslinom vegetarijanskom načinu ishrane.

Tomislavu Nikoliću nagrada za Teslinu promociju

U toku konferencije dodeljene su nagrade "U duhu Tesle" - Tomislavu Nikoliću, predsedniku Republike Srbije, zatim Nenj Džork Hall of Science za prošlogodišnju izložbu o Nikoli Tesli, zatim Ravi Mehti za knjigu o Tesli, EXIT festival za promociju Nikole Tesle, zatim Mirku Vujoviću i Ivoni Rudionskoj, Nenadu Stankoviću, vlasniku "Tesla magazina", Zoranu Pivotu iz Teslavision, zatim Majklu Vučeliću, Džozefu Sikorskom koji je napravio film o Tesli i koji je, prema rečima Nikole Lončara, jedan od najtemeljnijih i najpreciznijih istraživača o Tesli i kompozitorki Marini Arsenijević koja radi muziku za njegov film.

Skup autora o Tesli

U toku konferencije čula su se brojna interesantna predavanja o Tesli, a glavni govornik bio je profesor dr Bernard Karslon koji je napisao knjigu "Tesla - izumitelj električne ere". Osim njega na konferenciji su govorili dr Vladimir Vujičić, profesor iz Novog Sada, zatim Aleksandar Protić iz Pariza koji preko UNESCO uvodi Teslu u francuske škole, Rejv Mehta, Amerikanac indijskog porekla, koji je napravio strip knjigu "Pronalazač: priča o Tesli", zatim Džejms Džeger koji je napisao knjigu "Pesnik elektriciteta" o ženama koje su bile zaljubljene u Teslu, Džejn Alkorn koja je dobila nagradu prošle godine za zalaganje za otkup Tesline laboratorije na Long Ajlendu i mnogi drugi.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.01.2014. 14:09
"Ostavimo buducnosti da pokaze istinu, i odmeri svakog prema njegovom radu i dostignucima. Sadasnjost je njihova. Buducnost, za koju sam ja radio, je moja." (Nikola Tesla)
Četvrtak 16.01.2014. 13:15
Naucnik ipronalazac, za veke vekova. Svi ce se zaboraviti a on ce jedini ostati kao izvor svega naprednog. Njegove ideje tek su pocele da se materijalizuju. Genije nad svim genijima!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online